NOS NieuwsAangepast

Obama reist en neemt mee...

Waar hij ook opduikt, een bezoek van president Obama is een veiligheidsoperatie van jewelste. Alles rondom zijn veiligheid is van Amerikaanse makelij. De afgelopen dagen zijn in Nederland al zijn wagenpark en helikopters aangekomen. Deze ochtend staat Air Force One op Schiphol geparkeerd.

Het blijft niet bij één Boeing, die van de modernste militaire snufjes is voorzien. Voor de zekerheid vliegt er nog een tweede, identiek toestel van Obama achter Air Force One aan. Mochten er problemen ontstaan met het ene vliegtuig, dan kan de president met het andere vliegtuig zijn reis vervolgen.

Na de landing

Kort na de landing op Schiphol gaat Obama opnieuw vliegen, maar dit keer in zijn eigen helikopter, de Sikorsky VH-60N White Hawk. Zodra hij in de helikopter zit, wordt gesproken van Marine One. Er vliegt nog een tweede toestel naast, zodat niet duidelijk is in welke president Obama zit.

De twee helikopters worden begeleid door zes Black Hawk-helikopters. Die kunnen worden gebruikt voor onder meer aanvallen vanuit de lucht en voor een noodevacuatie van de president.

'Het Beest'

Op de grond wordt de president altijd begeleid door een groep beveiligers van de Secret Service. Het zijn de bekende beelden van Obama die een stel kleerkasten om zich heen heeft lopen. Hoeveel leden van de Secret Service met hem meereizen naar Nederland wordt niet bekendgemaakt.

Obama brengt de nacht tijdens de top door in hotel Huis Ter Duin in Noordwijk. Hij reist tussen Den Haag en Noordwijk in een zwaar gepantserde limousine, die om zijn pantsering 'Het Beest' wordt genoemd.

Niet onopgemerkt

Als hij onderweg is, zit de president in één van de vier limousines die met hem meerijden, zodat ook nu niet duidelijk is in welke auto hij precies zit. En voor en achter de limousines rijden verder nog auto's van de Secret Service.

Het blijft vandaag in ieder geval niet onopgemerkt dat de president van de Verenigde Staten in Nederland is. Al is de kans groot dat mensen vooral alle vervoersmiddelen zien in plaats van Obama zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl