NOS SchaatsenAangepast

Smallenbroek: in 2017 Oostenrijker

Op de vrijdag voor de EK allround in Hamar kreeg Bram Smallenbroek te horen dat hij niet voor Oostenrijk op de Olympische Spelen mocht uitkomen. De Nederlander die er ruim drie jaar geleden voor koos om onder de Oostenrijkse vlag te gaan schaatsen, wacht nog altijd op zijn paspoort. "In 2017 ben ik Oostenrijker", zegt Smallenbroek nu.

Smallenbroek, die schaatst bij Team CBA van coach Peter Mueller, had zich via het wereldbekercircuit geplaatst voor de 1.500 meter van Sotsji, maar de laatste voorwaarde om de Winterspelen daadwerkelijk te bereiken was het verkrijgen van een Oostenrijks paspoort. Dat gebeurde dus niet.

Pyeongchang

"Volgens de regels zou ik nog geen paspoort mogen hebben, alleen bij bijzondere prestaties. De Oostenrijkse schaatsbond heeft het aanvaard, maar het Ministerie van Binnenlandse Zaken accepteert het nog niet", legt Smallenbroek uit.

"De aanvraag loopt nog. Ik kan sowieso na zeven jaar een paspoort krijgen als het niet op de versnelde manier lukt. In 2017 zou ik hem dan hebben, net voor de Spelen van Pyeongchang. Bij een versnelde aanvraag hoef ik geen inburgeringscursus te doen. Dat is weer het voordeel daarvan."

Beste van Oostenrijk

Hoewel Smallenbroek zich op zijn favoriete 1.500 meter nog niet kan meten met de internationale schaatstop, is een versnelde procedure zeker een mogelijkheid. Hij is namelijk de beste van Oostenrijk. Twee keer werd hij al officieus kampioen en één keer was zijn titel officieel.

Zijn olympische droom is daarom nog niet ten einde. Hij gaat zeker nog vier jaar door. Pyeongchang 2018 is hét doel. "Ik ga naar de Spelen", zegt hij stellig. "Of ik het 100 % zeker weet? Ik moet me natuurlijk wel zien te plaatsen."

"Lastig verhaal"

Smallenbroek beseft wel dat hij misschien iets meer een Oostenrijker zou moeten zijn als hij eerder dan 2017 in aanmerking wil komen voor een paspoort.

"Dat zou goed kunnen. Maar het is een lastig verhaal. Ik ben afhankelijk van een Noors team, ik heb Nederlandse privésponsoren en de faciliteiten in Oostenrijk ontbreken. Ik moet ook 'geaccepteerd' worden. Of dat ooit gebeurt, is natuurlijk de vraag. Mijn Duits is wel goed. Ik spreek het niet vloeiend, maar het is goed genoeg. Dat is belangrijk."

Specialiseren

De geboren Fries, die door afmeldingen van Zbigniew Brodka en Dmitri Fedotov als tweede reserve mocht deelnemen aan de WK allround in Heerenveen, gaat dan ook goed nadenken over wat hij komend seizoen gaat doen. "Misschien moet ik me gaan specialiseren op de 1.500 meter. De 5.000 meter is gewoon niet voor mij gemaakt."

"Ook weet ik nog niet of ik bij CBA blijf. Het is niet eens zeker of CBA wel blijft bestaan. Het is nog niet duidelijk. Ik ben bij CBA wel sterker geworden, dus het is ook prima om daar te blijven."

Misschien ligt de toekomst dus bij een andere ploeg. Smallenbroek zou ook wel weer in Nederland willen trainen. Op de vraag of de ploeg van Bart Veldkamp hem wat zou lijken, antwoordt hij positief. "Ik ken Bart eigenlijk niet zo goed. Ben ook niet gevraagd. Maar ik zou het zeker overwegen als het ter sprake komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl