NOS NieuwsAangepast

Draijer: maatschappelijk betrokken

De raad van commissarissen van de Rabobank, die Wiebe Draijer (Enschede, 1965) heeft voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter, hoopt te kunnen profiteren van zowel zijn bedrijfsmatige als strategische ervaring, maar vooral ook van zijn maatschappelijk leiderschap.

De Rabobank wil het imago weer opvijzelen dat is geschaad door de Liborfraude, waarbij medewerkers rentetarieven manipuleerden. Ook is de bank bezig met een grootscheepse reorganisatie die duizenden banen kost en waarbij een groot aantal vestigingen wordt gesloten.

Opvallend is dat Draijer geen achtergrond heeft in de bankwereld.

'Genen'

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts heeft Draijer maatschappelijk verantwoord ondernemen in zijn genen en wordt hij op het goede moment bestuursvoorzitter bij de bank.

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de beoogde Rabo-topman beschikt over eigenschappen die noodzakelijk zijn om leiding te geven aan een veranderingsproces.

Journalistiek

Als student wilde Draijer journalist worden. Hij werkte vanaf 1984 een aantal jaren als freelance sociaal-economisch journalist bij onder meer NRC Handelsblad. Maar hij ontdekte dat hij eigenlijk niet zo goed was in schrijven.

Draijer rondde zijn studie als werktuigbouwkundige in Delft af en ging op 24-jarige leeftijd werken bij adviesbureau McKinsey, waar hij meer dan 20 jaar bleef.

SER

In september 2012 werd Draijer voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), het overlegorgaan waarin werkgevers, werknemers en kroonleden het kabinet adviseren over sociaal-economisch beleid. Draijer speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Energieakkoord voor duurzame groei.

Ook was hij lid van het Innovatieplatform van overheid en deskundigen dat ondernemerschap in Nederland stimuleerde.

Nevenfuncties

Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt uit een reeks nevenfuncties. Zo is Draijer lid van de Raad van Toezicht van het Kröller-Müller Museum, World Press Photo en Staatsbosbeheer. Ook is Draijer lid van de Raad van Advies van de mr. Hans van Mierlo Stichting.

Onderwijs

Daarnaast zet hij zich op verschillende terreinen in voor het onderwijs. Draijer is voorzitter van de KIA-coalitie, een verbond van dertig organisaties waaronder de MBO Raad, VNO-NCW, FNV en CNV, dat als doel heeft Nederland terug te brengen naar de top 5 van kennislanden.

Ook houdt hij zich bezig met de terugdringing van schooluitval bij vmbo-leerlingen als lid van de Raad van Advies van Champs on Stage.

Als lid van de Maatschappelijke Adviesraad van de PO-Raad adviseert Draijer over thema's die samenhangen met de rol van de basisschool in de samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl