NOS NieuwsAangepast

Ook Zeeuwse vissers in staking

Zeeuwse vissers hebben besloten om te gaan staken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van hun collega's in Urk die al een week geleden het werk hebben neergelegd.

De acties hebben te maken met de visprijs. De vissers vinden dat ze voor tong en schol te weinig geld krijgen. In Urk werd vorige week zondag besloten om met een staking een betere prijs af te dwingen. De actie duurt tot zeker dinsdag; de visafslag in Urk is al die tijd gesloten.

Zeeuwse vissers zijn het met hun Urker collega's eens en hebben daarom ook besloten om niet meer uit te varen.

Moeilijke stap

Volgens de woordvoerder van de vissers in Zeeland, Casper Caljouw, was het een moeilijk besluit. Maar volgens hem staan de vissers met hun rug tegen de muur omdat de kosten hoger zijn dan in de inkomsten. Voor bijvoorbeeld een kilo tong krijgen ze 5 euro terwijl die in de winkel voor 19 euro wordt verkocht.

"Om onze kosten eruit te halen, moeten we een kiloprijs krijgen van 9 euro", zei Caljouw tegen Omroep Zeeland. De Nederlandse vissers hebben volgens hem te maken met sterke concurrentie uit Azië en een een hoge dieselprijs.

Demotivatie

De woordvoerder constateert dat de vissers door de huidige situatie gedemotiveerd zijn geraakt. "Er moet gewoon geld worden verdiend!"

Volgens Caljouw zijn vertegenwoordigers van de Urker vissers in gesprek met de tussenhandel in een poging om het toch nog eens te worden over een betere prijs. De Zeeuw heeft geen hoge verwachtingen van het overleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl