NOS NieuwsAangepast

Executie gaat door, nierdonatie niet

Een Amerikaanse terdoodveroordeelde mag zijn organen niet doneren aan familieleden, omdat hij dan niet genoeg tijd heeft om aan te sterken voor zijn executie. Dat heeft de staat Ohio besloten.

Ronald Phillips vroeg vorig jaar vlak voordat hij geëxecuteerd zou worden om uitstel, omdat hij een nier wilde doneren aan zijn moeder, die een nierziekte heeft. De gouverneur van Ohio stelde de executie daarop uit, om te kijken of aan het verzoek voldaan kon worden.

Geen plannen

Nu oordeelt de overheid dat Phillips niet genoeg aanstalten heeft gemaakt om de nierdonatie te laten doorgaan. Zo zou hij voor vandaag geopereerd moeten zijn, om genoeg aan te kunnen sterken voor zijn executie op 2 juli. Er staat echter nog niets gepland.

Critici zagen de wens van Phillips altijd al als een manier om zijn executie te vertragen. Phillips zei zelf dat het een laatste kans was om iets goeds te doen.

Verkrachting en moord

Volgens Ohio is de macabere regel, dat de gevangene in goede gezondheid moet zijn om gedood te worden, geen uitzondering. De staat wijst op de verplichting om gevangenen goed te behandelen.

Phillips is veroordeeld voor de moord op en verkrachting van de 3-jarige dochter van zijn vriendin.

In principe mag Phillips zijn organen ook doneren nadat hij is gedood met een dodelijke injectie. Het is echter onbekend of het gif de organen aantast. Bovendien heeft transplantatie van een orgaan van een levende donor meer kans van slagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl