NOS SchaatsenAangepast

Verweij pakt wereldtitel allround

Koen Verweij is in Thialf voor het eerst wereldkampioen allround geworden. De TVM-rijder bleef op de 10.000 meter voldoende in de buurt van uitdager Jan Blokhuijsen, die de slotafstand wel won maar in het eindklassement genoegen moest nemen met zilver. De derde plaats was voor de Rus Denis Joeskov.

Verweij is de elfde Nederlander die de wereldtitel in de wacht sleept, de 34ste die in Nederlandse handen is gekomen. De 23-jarige Noord-Hollander is de opvolger van Sven Kramer, die zes van de laatste zeven edities de sterkste was. De reeks van de afwezige Fries werd in 2011 doorbroken door Ivan Skobrev.

Voor Verweij, derde bij de WK van 2012, is de titel een mooie afsluiter van een topseizoen, waarin hij al Nederlands kampioen werd, olympisch goud pakte op de ploegenachtervolging en op de olympische 1.500 meter zilver won.

Vechtjas

Net als tijdens de EK van begin januari gaven Verweij en Blokhuijsen elkaar slechts weinig toe. In Hamar wist Blokhuijsen via de 10.000 meter de Europese allroundtitel naar zich toe te trekken.

In Thialf moest Blokhuijsen echter niet vijf, maar tien seconden goed maken. Dat bleek te veel gevraagd. In een rechtstreeks duel bleef Verweij lange tijd bij. Pas in kwam Verweij in de problemen, maar de vechtjas wist de schade tot zo'n vijf tellen te beperken. Kracht om juichend over de finish te glijden had de nieuwe kampioen echter niet meer.

Joeskov dichtbij

Het brons voor Joeskov mocht wellicht geen grote verrassing genoemd worden, maar het geringe verschil met de twee Nederlanders was dat wel. De Rus had dit seizoen nog geen tien kilometer gereden, maar perste er op fraaie wijze een dik PR uit en bleef daardoor de concurrentie in de strijd om de derde plek voor.

Renz Rotteveel, die op de 10.000 meter de zesde tijd noteerde, vond zichzelf in het eindklassement terug op de zevende plaats. Wouter Olde Heuvel had zich niet voor de slotafstand weten te plaatsen en sloot de WK af op de tiende plek.

Bekijk het eindklassement bij de mannen na vier afstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl