NOS NieuwsAangepast

De tour van Obama door 'het Rijks'

President Obama bezoekt maandag met premier Rutte het Rijksmuseum in Amsterdam. Een bezoek aan 'het Rijks' kan wel een dag duren, maar die tijd heeft iemand als Obama niet. Wat krijgt de president voorgeschoteld tijdens zijn bliksembezoek?

Voorhal

De eerste zaal die Obama betreedt is de 'voorhal'. Deze ruimte ademt de grootsheid van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dat is althans wat architect Pierre Cuypers hier wilde bereiken. Aan de wand hangen historische scènes, zoals de sprong van Jan van Schaffelaar van de toren in Barneveld en de kerstening van de Friezen.

In de hal tekent Obama waarschijnlijk het gastenboek van het museum. Hierin staan al de handtekeningen van veel andere hoogwaardigheidsbekleders, zoals de Britse kroonprins Charles, oud-premier Tony Blair en de voormalig Franse president Jacques Chirac. Vorig jaar juni schreef zangeres Barbra Streisand nog dat ze "erg blij" was om het Rijksmuseum na 33 jaar weer te bezoeken.

Ook kan Obama hier twee belangrijke documenten uit de Nederlandse geschiedenis bekijken: het Plakkaat van Verlatinghe (geleend van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) en het Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782. In het Plakkaat, ook wel de geboorteakte van ons land genoemd, lieten de Nederlandse 'provinciën' in 1581 weten de koning van Spanje niet langer te erkennen.

Eregalerij

De gasten lopen hierna de eregalerij in. In deze vrij donkere ruimte hangen beroemde werken uit de Gouden Eeuw in goed verlichte nissen. Obama kan zich hier vergapen aan Het Melkmeisje van Vermeer en Het Joodse Bruidje van Rembrandt. Maar ook de moeite waard is De Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn, het eerste schilderij dat in 1800 door het Rijksmuseum (toen de Nationale Kunstgalerij) werd aangekocht.

Nachtwachtzaal

Het gevolg loopt hierna naar het absolute topstuk van het Rijksmuseum: De Nachtwacht. Het schilderij hangt als enige doek in de gelijknamige Nachtwachtzaal. Het werk beeldt een schuttersgroep uit die klaarstaat om te marcheren. Het tafereel oogt alsof Rembrandt het toevallig heeft vastgelegd. Die 'losse' manier van afbeelden was nieuw in 1642. Dat onder meer maakt het werk zo bijzonder en wereldberoemd, vinden velen.

Bibliotheek?

Als Obama en Rutte de Nachtwacht hebben bekeken, gaan zij naar een naastgelegen ruimte. Dat is een plek waar twee hoofdsponsors van het museum bedankt worden. Iets verderop is de prachtige bibliotheek van het Rijksmuseum. Mogelijk gaan ze ook daarheen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl