NOS NieuwsAangepast

Turkije en Twitter in gesprek

De Turkse autoriteiten zijn in gesprek met Twitter om de dienst weer in de lucht te krijgen. De gesprekken verlopen positief, zegt een Turkse regeringswoordvoerder.

De Turkse premier Erdogan wil eigenlijk dat Twitter geblokkeerd blijft totdat de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn. Die worden op 30 maart gehouden.

Karaktermoord

De autoriteiten zeggen dat Twitter is geblokkeerd om een karaktermoord op premier Erdogan en zijn partij te voorkomen. Op Twitter circuleren audiofragmenten die Erdogan in verband brengen met corruptie.

De regering zegt internet te waarderen, maar kan niet toestaan dat illegaal verkregen opnamen vrijuit kunnen rondgaan die de staatsveiligheid in gevaar brengen.

Uitspraak

De blokkade is sinds donderdag van kracht, toen Twitter een aantal berichten niet wilde verwijderen. Veel gebruikers kregen een melding te zien waarin wordt verwezen naar een uitspraak van de rechtbank in Istanbul.

Toch konden veel Turken de blokkade omzeilen, bijvoorbeeld door tweets te sms'en naar een speciaal nummer.

De Turkse president Abdullah Gül vindt het onacceptabel dat Twitter niet toegankelijk is. Hij brak ook zelf de blokkade en twitterde dat hij "het niet kan goedkeuren dat sociale media geheel worden platgelegd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl