NOS NieuwsAangepast

Hertelling om één stem verschil

Er komt een hertelling van de stemmen in Hardinxveld-Giessendam. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad bepaald op verzoek van de ChristenUnie. De lokale Transparante partij voor Algemeen Belang (T@B) bemachtigde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met één stem verschil een restzetel ten koste van de ChristenUnie.

De T@B is de grootste partij in de gemeente en heeft volgens de eerste telling recht op zes zetels in de raad. De ChristenUnie verloor ten opzichte van 2010 een zetel en heeft er door het kleine verschil nu drie. De partij heeft nu een zetel minder dan de nummer twee, de SGP.

Als uit de hertelling blijkt dat de CU meer stemmen heeft gekregen, komt de partij weer op vier zetels.

Kosten

De T@B en VVD zijn tegen een hertelling. Volgens de T@B zijn er geen aanwijzingen dat er tijdens de verkiezingen iets verkeerd is gegaan.

Maandagochtend worden de stemmen in de Zuid-Hollandse gemeente opnieuw geteld. De kosten voor de hertelling liggen rond de 5000 euro.

Aalburg

Ook in andere gemeenten waren er minieme verschillen. In de Brabantse gemeenten Aalburg en Boxtel verschoven zetels na een hertelling van de ene lokale partij naar een andere lokale partij.

Ook in Strijen (Zuid-Holland) komt een hertelling vanwege het kleine verschil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl