NOS NieuwsAangepast

Minder tbs'ers ontsnapt tijdens verlof

Vorig jaar zijn 35 tbs'ers tijdens hun verlof ontsnapt, in 2012 waren dat er 56.

Dat schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. ''Elke onttrekking is er natuurlijk één te veel, maar ik ben tevreden over de ontwikkeling in het aantal ongeoorloofde afwezigheden de afgelopen jaren'', zegt Teeven.

Onbegeleid

Het verlof is een vast onderdeel van de behandeling van een tbs'er en vindt zowel onbegeleid als begeleid plaats. Jaarlijks is sprake van ruim 70.000 verloven. Het aantal 'ongeoorloofde afwezigheden' is de laatste jaren minder dan een half promille op het totaal.

Alle tbs'ers die vorig jaar ontsnapten, zijn weer terug in de kliniek. In 22 gevallen was dat binnen 24 uur.

Strafbaar feit

Tijdens twee vluchtpogingen is een strafbaar feit vastgesteld. Beide personen zijn aangehouden en in voorlopige hechtenis gesteld. Het verlof is in deze gevallen stop gezet.

Een tbs'er uit Vught stak tijdens zijn verlof in Eindhoven een man van 31 neer en een Rotterdamse tbs-gevangene pleegde een overval op een juwelier in Rotterdam. Ook werd vorig jaar een tbs'er veroordeeld die het jaar ervoor zijn begeleidster had verkracht en haar had geprobeerd te wurgen tijdens zijn verlof.

Behandelaars kunnen tijdens een verlof beoordelen hoeveel vrijheid een tbs-patiënt aankan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl