NOS NieuwsAangepast

Ook Italië worstelt met aanschaf JSF

Door correspondent Rop Zoutberg, in Rome

Italië koopt de komende jaren minder exemplaren van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF dan het van plan was. Het land wil zo miljarden bezuinigen op defensie, meldt het Italiaanse weekblad l'Espresso.

Volgens het blad zet de Italiaanse regering de rem op de bestellingen van de peperdure Joint Strike Fighter. In 2019 wil Italië maar 29 toestellen aanschaffen, in plaats van de geplande 40. Premier Renzi vindt dat hij het geld hard nodig heeft om zijn economische plannen uit te voeren.

Italië heeft nu een optie op 90 straaljagers. De contracten voor deze bestelde toestellen worden per jaar getekend. Door de bestellingen flink te vertragen, maar voorlopig niet af te zeggen, hopen de Italianen de Amerikaanse regering niet voor het hoofd te stoten. Italië zit met onder meer met de VS, Groot-Brittannië en Nederland in het consortium dat het toestel ontwikkelt.

Vertraging

De ontwikkeling van de JSF loopt al jaren vertraging op en de kosten worden steeds hoger. Vooral regeringspartij Partito Democratico (PD) van premier Renzi vindt dat de prijs per toestel op termijn onbeheersbaar dreigt te worden.

Renzi wil nu eerst weten hoeveel defensiematerieel het land de komende jaren nodig heeft. Hij wil dat Defensie met een witboek naar buiten komt. Met dat rapport in de hand moet het Italiaanse parlement eind dit jaar opnieuw over de aanschaf van toekomstig materieel beslissen. Tot het zover is, is een aantal betalingen aan vliegtuigfabrikant Lockheed bevroren.

Huiverig

De Hoge Raad voor Defensie keerde zich inmiddels tegen plannen om te snijden in de beoogde aantallen JSF's. De Raad vreest voor de werkgelegenheid, aangezien het gevechtsvliegtuig de komende jaren juist in Italië in elkaar wordt gezet. Ook is er huiver voor een ruzie met de VS over de kwestie en de eventuele reacties van de deelnemende landen: ook die zouden kunnen beslissen minder exemplaren te kopen.

Al eerder werd bekend dat door de bezuinigingsoperatie van de regering de komende jaren kazernes sluiten en tienduizenden personeelsleden van de landmacht, de marine en de luchtmacht hun baan verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl