Cordon sanitaire voor PVV?
De uitgesproken wensen van PVV-leider Wilders voor minder Marokkanen in Nederland, doen heel wat stof opwaaien. Wilders ligt zwaar onder vuur, ook binnen zijn eigen partij.
Het kabinet neemt afstand van Wilders en de PVV'ers Roland van Vliet en Joram van Klaveren zijn de fractie uitgestapt. VVD-leider Rutte wil niet meer met hem samenwerken als hij zijn uitspraken niet terugneemt, net als de VVD-lijsttrekkers in Den Haag en Almere.
Buitenspel
Aanhangers van Wilders scandeerden woensdag in een Haags café dat zij minder Marokkanen willen. Een week eerder zei hij op campagne in Den Haag dat zijn kiezers stemmen "voor een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen".
Steeds meer mensen en partijen keren Wilders de rug toe. Sommigen vragen zich af of dit zal leiden tot een cordon sanitaire, waarbij de fracties in Den Haag de PVV consequent negeren met als doel de partij buitenspel te zetten.
Het ziet er niet naar uit dat het zover komt. De PvdA liet weten voorlopig geen moties van de PVV meer te steunen en 50Plus sloot zich daarbij aan, maar andere fracties lijken daar weinig voor te voelen. Zij willen elke motie op inhoud beoordelen.
GroenLinks wil een Kamerdebat met het kabinet over de uitspraken van Wilders, maar of dat er komt, is nog niet duidelijk. Sommige partijen zijn bang dat je daarmee de PVV juist een podium geeft.
Ook media
In 1982 werd een soort cordon sanitaire ingesteld tegen Hans Janmaat, de fractieleider van de nationalistische Centrumpartij, later de Centrumdemocraten. Janmaat zat vaak alleen tijdens vergaderingen en als hij het woord nam, liepen Kamerleden demonstratief weg of lazen ze de krant.
Het cordon sanitaire tegen Janmaat breidde zich uit naar de media. Ook journalisten gingen hem negeren; ze wilden hem geen podium bieden.
In 2009 gaven verschillende partijen aan dat ze niet met de PVV wilden regeren. Wilders sprak toen van een links cordon sanitaire, maar volgens de PvdA, GroenLinks, D66, SP en de ChristenUnie was er geen onderlinge afspraak gemaakt om de PVV te negeren.
Niet anti-immigratie
In België kwam er in 1989 een cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok, het huidige Vlaams Belang. Maar die maatregel kon niet voorkomen dat de partij twee jaar later 12 van de 150 Kamerzetels binnenhaalde. In 2004 werd het Vlaams Belang onder Filip de Winter zelfs de grootste partij van Vlaanderen.
Vlaams Belang raakte uiteindelijk veel stemmen kwijt aan de NVA van Bart de Wever, ook een Vlaams-nationalistische partij, maar niet anti-immigratie.