NOS NieuwsAangepast

Restzetels leiden tot hertellingen

Ten minste zeven gemeenten gaan alle stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag hertellen. Dat komt vooral door twijfel over de verdeling van restzetels.

Er staan hertellingen gepland in Strijen, Vught, Aalburg, Zaltbommel, Noordwijk en Waddinxveen. In Boxtel is een hertelling vanmiddag al afgerond.

Restzetels komen bijna altijd voor bij verkiezingen. Ze ontstaan als er partijen zijn die niet genoeg stemmen hebben voor (nog) een raadszetel, maar nog niet alle zetels zijn verdeeld. Vaak gaat de zetel dan naar de partij met de meeste overgebleven stemmen.

Eén stem

In Boxtel volgde vandaag een hertelling nadat was gebleken dat stemmen bij een stembureau niet goed waren verwerkt. Het bleek dat drie stemmen niet waren meegeteld. In de nieuwe uitslag krijgt de lokale partij Combinatie95 er een zetel bij ten koste van de partij INbox.

In Waddinxveen worden de stemmen maandag herteld, omdat er opvallend veel blanco en ongeldige stemmen waren (70 en 41) ten opzichte van de vorige verkiezingen (40 en 28). Bovendien was er slechts één doorslaggevende stem bij de toekenning van een restzetel aan de partij PCW in plaats van de lijstverbinding WeWa/D66.

In Aalburg kregen B.A.B. en Ideaalburg respectievelijk 637 en 636 stemmen. In Noordwijk had het CDA een stem te weinig voor een restzetel die nu naar Puur Noordwijk gaat.

Verschil

In Vught kwam eveneens het CDA één stem te kort voor een restzetel. De partij verloor twee zetels, maar zou er zo één kunnen terugwinnen op D66.

De uitslag zou in Vught wel degelijk kunnen veranderen, omdat er bij een stembureau een verschil is ontdekt tussen het aantal uitgereikte stembiljetten en het aantal getelde stemmen. De hertelling in Vught zal morgen plaatsvinden, de uitslag wordt maandagochtend verwacht.

Ook het CDA in Zaltbommel heeft een hertelling aangevraagd, omdat daar een verschil van honderd stemmen zat tussen de voorlopige uitslag en de definitieve. Als de partij alsnog tien stemmen weet te bemachtigen, kan het CDA een derde zetel krijgen.

In Strijen is het verschil tussen de PvdA en de gecombineerde lijst ChristenUnie/SGP heel klein: 155 tegen 160. Hierdoor heeft de PvdA één zetel in de raad en de ChristenUnie/SGP twee. Hier wordt maandagmiddag herteld.

Telefonische fout

Naast een complete hertelling wordt er hier en daar ook nog per stembureau herteld of worden foutjes hersteld. Zo bleek de uitslag in Arnhem niet helemaal te kloppen doordat vanuit een stembureau telefonisch een verkeerd aantal stemmen was doorgegeven. Het CDA krijgt daar nu een zetel waar de VVD al op rekende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl