China zoekt kansen in Nederland

Door redacteur Marten Wiegman

Morgen komt hij voor het eerst naar Europa, om te beginnen naar Nederland: de Chinese president Xi Jinping. En hij komt niet alleen. Hij neemt zo'n 200 zakenmensen en 20 ministers mee. Want China heeft behoefte aan van alles: energie, grondstoffen, moderne techniek en kennis.

China zoekt mogelijkheden om te investeren en om handel te drijven. En Chinese bedrijven willen kijken of ze zich hier kunnen vestigen.

Aan geld is geen gebrek, want China verdiende de afgelopen jaren tientallen miljarden aan de export naar Europa en de rest van de wereld. Er is zelfs een speciale strategie voor ontwikkeld: Go Global.

Derde investeerder

China is uitgegroeid tot top-investeerder in de wereld. Met zo'n 60 miljard euro per jaar is het na de Verenigde Staten en Japan de derde mondiale investeerder.

Hoe dat geld precies wordt besteed, is moeilijk te achterhalen. Ook China maakt namelijk gebruik van belastingparadijzen als Hong Kong en de Seychellen om via ingewikkelde constructies bedrijven over de hele wereld te kopen. Op deze kaart is wel te zien hoe de investeringen globaal zijn verdeeld.

Europa

China investeert in vrijwel alle landen ter wereld, maar het meest in Noord-Amerika en Afrika. In de VS zijn het vooral financiële investeringen, en in Afrika wordt veel geld gestoken in energie en metalen.

Europa is tot nu toe een relatief beperkt doel voor Chinese investeringen, die vooral lopen via de financiële centra Londen en Zwitserland. Toch neemt geleidelijk de belangstelling toe. Zo vergrootte het Chinese Dongfeng onlangs zijn belang in het noodlijdende Citroen-Peugeot in Frankrijk.

Nederland

In Nederland zijn de Chinese investeringen nog bijna te verwaarlozen: net iets meer dan een half procent van het totaal aan buitenlandse investeringen.

Wel hebben Chinese bedrijven inmiddels geïnvesteerd in bijvoorbeeld de containeroverslag in de Rotterdamse haven en afvalverwerker AVR.

Recent is het Rotterdamse Nidera overgenomen door de Chinese voeding-gigant COFCO. Nidera is een Nederlandse multinational die jaarlijks voor 12 miljard aan graan, soja, olie en zaden verhandelt. Het concern is nu voor 51 procent in Chinese handen.

Consumptiepatroon

Het symboliseert de veranderende belangstelling van China. Ging het de afgelopen jaren vooral om energie en grondstoffen om de geweldige economische groei in stand te houden, nu groeit de belangstelling voor transport, voedsel en landbouw.

Daarbij gaat het bij voorkeur om bedrijven die een groot deel van de keten in handen hebben. Op die manier vergroot China zijn onafhankelijkheid en kan het tegelijkertijd beter voorzien in de veranderende consumptie van de bevolking.

Omdat inmiddels meer dan de helft van de Chinezen in steden woont, is er steeds meer behoefte aan landbouwproducten uit het buitenland. En de stijgende welvaart leidt ook tot meer vraag naar vlees, koffie en melkproducten.

Via deze website is te zien hoe China het geld wereldwijd besteedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl