EU en Oekraïne sluiten akkoord
Europa haalt de politieke banden met Oekraïne verder aan. Daarmee maakt de EU opnieuw aan Rusland duidelijk dat Oekraïne van groot belang is voor Europa.
Premier Jatsenjoek en de 28 regeringsleiders hebben een politiek akkoord getekend. Het is een onderdeel van een associatieakkoord, dat in november vorig jaar strandde door tegenwerking van de toenmalige president Janoekovitsj. Zijn actie leidde tot veel politieke en maatschappelijke onrust in Oekraïne.
Voorwaarden
De afspraken over economie en handel worden later ondertekend. Voorwaarde daarvoor is dat er een definitieve regering is in Oekraïne, waar eind mei verkiezingen worden gehouden.
Bovendien wil de EU dat Oekraïne met het IMF overeenstemming bereikt over een ontwikkelingsprogramma voor de komende jaren. De EU heeft in principe al een hulppakket van 11 miljard euro aangekondigd.
Rusland
De afspraken van vandaag gaan vooral over het formaliseren van de betrekkingen. Oekraïense politici zullen vaker mee vergaderen in Brussel. De EU streeft naar meer politieke integratie door Oekraïne nadrukkelijk te betrekken bij de Europese buitenlandse politiek en veiligheidskwesties. Vooral tegen dat laatste heeft president Poetin grote bezwaren, omdat hij Oekraïne in de Russische invloedssfeer wil houden.