NOS NieuwsAangepast

Turkije blokkeert Twitter

De Turkse telecomwaakhond BTK bevestigt dat de rechter Twitter heeft geblokkeerd na klachten van gebruikers over schending van de privacy. Wie die gebruikers zijn en op welke manier hun privacy werd geschonden, is niet duidelijk.

Turkije had Twitter gevraagd om bepaalde tweets te verwijderen, maar dat is niet gebeurd. De berichtendienst is nu niet meer toegankelijk.

De meeste gebruikers krijgen een melding te zien waarin wordt verwezen naar de rechterlijke uitspraak. Hoe lang de blokkade duurt, is onduidelijk. Twitter heeft naar schatting tien miljoen gebruikers in Turkije.

Facebook en YouTube

Premier Erdogan dreigde eerder om ook Facebook en YouTube aan te pakken, maar een hoge functionaris zei tegen persbureau Reuters dat daarvan geen sprake is. "De rechterlijke uitspraak betreft alleen Twitter en geen andere sociale media."

Erdogan voert een kruistocht tegen sociale media. Gisteren zei hij op een verkiezingsbijeenkomst dat "we Twitter gaan wegvagen". De premier werd onlangs geconfronteerd met berichten over corruptie binnen zijn regering. Op YouTube verscheen een geluidsopname waarop te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon vertelt dat hij grote sommen geld in veiligheid moet brengen. Gebruikers van Twitter hadden tweets geplaatst met links die daarnaar verwezen.

Omzeilen

Twitter is het niet eens met de blokkade en helpt de Turkse gebruikers. Twitter biedt ze de mogelijkheid de blokkade te omzeilen door tweets te sms'en met speciale nummers.

Eurocommissaris Neelie Kroes noemt de blokkade op Twitter " ongegrond, nutteloos en laf"

De premier zegt zelf dat hij het slachtoffer is van een complot. Erdogan zei dat de blokkade binnen de wettelijke kaders valt en dat het hem geen bal interesseert hoe andere landen over zijn sociale-mediabeleid denken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl