NOS NieuwsAangepast

Kritiek op nucleair beleid VS

Door correspondent Wouter Zwart

Amerikaanse experts zijn fel tegen de plannen van president Obama om de begroting voor nucleaire veiligheid met een kwart te verlagen. Vlak voor de nucleaire top in Den Haag zou dat een verkeerd signaal geven aan de rest van de wereld.

De bezuinigingen bedragen zo'n 400 miljoen dollar. Ze gaan ten koste van allerlei projecten voor de wereldwijde beveiliging van nucleair materiaal.

'Terugtrekken'

Deskundigen zijn woedend. "Het geeft exact het verkeerde signaal op exact het verkeerde moment. De top begint over een paar dagen", zegt Kenneth Luongo van het Partnership for Global Security.

Luongo was zelf jarenlang adviseur op dit gebied voor het Amerikaanse ministerie van Energie. "Met deze bezuinigingen zeggen we als Verenigde Staten dat we niet willen leiden. We trekken ons terug."

Successen

Volgens het Witte Huis is de lagere begroting een logisch gevolg van de successen die al zijn geboekt sinds de eerste nucleaire top in 2010 in Washington.

"We hebben destijds veel geld geïnvesteerd in projecten die nu dus klaar zijn", zegt Laura Holgate, Obama's hoofdonderhandelaar tegen de NOS.

Meer deelnemers

Ze geeft bovendien aan dat andere landen ook hun steentje moeten bijdragen aan een veiligere wereld: "Dat wij ons budget enigszins verlagen heeft niets te maken met een gebrek aan prioriteit of aandacht. Amerika blijft met afstand de grootste financier. Maar andere landen moeten ook initiatieven ontplooien. Dit is niet een taak van Amerika alleen."

Kenneth Luongo betwijfelt dat: "Het Amerikaanse geld houdt de zaak nog enigszins overeind. Kijk wat andere landen bijdragen. Die gaan niet meer doen als de VS niet de leiding neemt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl