NOS NieuwsAangepast

Erdogan zet Twitter-blokkade door

Een rechtbank in Istanbul heeft groen licht gegeven voor de blokkade van Twitter in Turkije. De berichtendienst is sinds middernacht in grote delen van het land niet meer bereikbaar.

Twitter heeft naar schatting 10 miljoen gebruikers in Turkije. De meesten krijgen een melding te zien waarin wordt verwezen naar een rechterlijke uitspraak. Ze kunnen geen tweets bekijken en ook niets posten. Hoe lang de blokkade gaat duren, is onduidelijk.

Dreigement

Premier Erdogan, die gisteren al had gedreigd met een blokkade, zegt dat hij Twitter had gesommeerd om bepaalde tweets te verwijderen. Omdat dat niet is gebeurd, is de berichtendienst nu in de ban gedaan.

In een verklaring zegt Erdogan dat de blokkade binnen de wettelijke kaders valt. Ook zegt hij dat het hem geen bal interesseert hoe andere landen over zijn social media-beleid denken.

YouTube en Facebook

Erdogan is op kruistocht tegen sociale media. Gisteren zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst dat "we Twitter gaan uitroeien". Hij heeft ook gedreigd met een verbod op YouTube en Facebook.

De premier werd onlangs geconfronteerd met berichten over corruptie binnen zijn regering. Op YouTube verscheen een geluidsopname waarop te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon vertelt dat hij grote sommen geld in veiligheid moet brengen. De premier zegt zelf dat hij het slachtoffer is van een complot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl