NOS NieuwsAangepast

Van Ojik wil debat over Wilders

Fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks wil een debat voeren met premier Rutte over de Marokkanen-uitspraken van PVV-leider Wilders. Dat debat wil hij met zoveel mogelijk partijen aanvragen. Dat blijkt uit een mail die Van Ojik aan andere fractievoorzitters heeft gestuurd.

Wilders vroeg zijn aanhangers woensdag of ze meer of minder Marokkanen willen. Daarop scandeerde de zaal "minder, minder".

Van Ojik schrijft in zijn mail dat de koude rillingen hem over de rug liepen bij de beelden. "Ik denk dat dit voor jullie niet anders was", voegt hij eraan toe.

"Na een lange reeks van provocaties met steeds meer venijn is er gisteren wat mij betreft opnieuw een grens overschreden", aldus Van Ojik. "De manier waarop Geert Wilders Nederlanders van Marokkaanse afkomst wegzet, is ronduit walgelijk."

Speciale verantwoordelijkheid

De fractievoorzitter van GroenLinks schrijft zijn collega's dat "we als volksvertegenwoordigers een speciale verantwoordelijkheid hebben om nog eens duidelijk te maken wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: dat alle Nederlanders evenveel recht hebben om hier te zijn." Hij wil dinsdag met zo veel mogelijk partijen een debat "over de gevolgen die de handelswijze van Geert Wilders kan hebben en de manier waarop het kabinet daarop moet reageren."

De SP en de PvdA hebben laten weten het voorstel van Van Ojik te steunen. Binnen de PvdA gaan bovendien stemmen op niet meer voor moties van de PVV te stemmen.

CDA-leider Buma zegt dat er een moment komt dat premier zich zal moeten uitspreken over eventuele toekomstige samenwerking met de PVV. "Is er voor hem zo langzamerhand niet ook een grens dat hij zegt: hier ga ik niet meer mee samenwerken", vroeg hij zich in Nieuwsuur af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl