NOS NieuwsAangepast

Syrië van helft chemische wapens af

Meer dan de helft van alle chemische wapens van Syrië is vernietigd of het land uit. Dat heeft Sigrid Kaag, de Nederlandse toezichthoudster op de verwijdering van de wapens, bekendgemaakt.

Volgens Kaag, die het proces controleert uit naam van de VN en de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) is Syrië nu 54 procent van de totale voorraad aan gifgassen en ander chemisch materiaal kwijt.

Traag

De opruiming van de wapens, waar Syrië onder internationale druk mee instemde, loopt achter op schema. Begin februari miste Syrië een deadline waarop 1300 ton chemisch materiaal vernietigd of overgedragen had moeten worden.

Vorige week bleken de autoriteiten in Damascus er niet in te zijn geslaagd het afgesproken tiental productie- en opslagplaatsen te ontmantelen.

Op gang

Toch zei Kaag dat Syrië inmiddels goed op gang is gekomen: "De internationale missie moedigt Syrië aan het huidige tempo vast te houden".

De Syrische autoriteiten zeggen dat de transporten van chemische stoffen naar de havenstad Latakia vertraagd zijn vanwege de onveilige situatie in het land.

Uiteindelijk worden de gevaarlijkste chemicaliën op zee vernietigd, de rest wordt in een aantal landen onschadelijk gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl