NOS NieuwsAangepast

Agent vervolgd voor schieten

Het OM gaat de politieagent vervolgen die november vorig jaar in Haarlem meerdere keren schoot op een auto waar twee mannen in zaten. De agent had niet mogen schieten, omdat de twee mannen nergens van werden verdacht.

"De politieambtenaar heeft onaanvaardbare risico's genomen", zegt het OM.

Overval

In Haarlem was die dag een zonnestudio met een wapen overvallen en de drie overvallers waren te voet gevlucht. Toen agenten een uur na de overval een zwarte Volkswagen Golf zagen die veel te hard reed, dachten ze dat het misschien de overvallers waren. Ze verloren de auto uit het oog, maar agenten zagen in dezelfde buurt een zwarte Golf rijden en zetten die klem.

De bestuurder van de auto stopte kort, maar ging er toen snel vandoor. Een van de agenten opende toen het vuur. Hij zei later dat hij ervan overtuigd was dat de gezochte overvallers in de auto zaten.

Gewond

De bestuurder raakte lichtgewond aan zijn rug, maar liep geen blijvend lichamelijk letsel op. Hij vertelde de politie later dat hij vluchtte omdat hij in paniek was.

Volgens de officier van justitie had de agent niet mogen aannemen dat de overvallers in de stopgezette auto zaten. Hij kon ook niet weten of het de auto was die kort ervoor veel te hard door de stad reed.

Het gebeurt vaker dat het OM agenten vervolgt na schietincidenten. Meestal krijgen ze geen straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl