NOS NieuwsAangepast

Wederzijdse sancties Kremlin,VS

Rusland heeft voor het eerst sinds het begin van de Krimcrisis sancties ingesteld tegen de VS. Het Kremlin maakte de strafmaatregel bekend direct nadat president Obama nieuwe sancties tegen Rusland had aangekondigd.

Rusland sluit zijn grenzen voor negen hoge Amerikaanse functionarissen en politici zoals de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner en de Republikeinse senator John McCain.

Die laatste toonde zich op Twitter niet onder de indruk van de maatregel: "Ik geloof dat dit betekent dat mijn voorjaarsvakantie in Siberië niet doorgaat, mijn aandelen Gazprom weg zijn en mijn geheime bankrekening in Moskou bevroren is".

Het Kremlin had al eerder gedreigd dat Amerikaanse sancties "de VS als een boemerang zullen treffen".

Vertrouweling

De VS besloot vandaag tot een uitbreiding van het inreisverbod voor personen die het beleid van de Russische president Poetin ondersteunen en uitvoeren, onder wie Poetins stafchef en vertrouweling Ivanov. Ook worden hun eventuele banktegoeden in de VS bevroren. Eerder trof de VS al 21 bestuurders en topmilitairen met deze strafmaatregelen.

Obama maakte vandaag ook de weg vrij voor sancties die belangrijke economische sectoren in Rusland zullen treffen, zoals de mijnbouw, de financiële dienstverlening, de energiesector en defensie.

Als het Kremlin niet snel kiest voor deëscalatie en de soevereiniteit van Oekraïne gaat respecteren, zullen ook deze sancties van kracht worden, zei Obama.

Hulp aan Oekraïne

Obama heeft het Congres gevraagd om akkoord te gaan met financiële steun voor Oekraïne. Hij zei te hopen dat ook het IMF het vrijwel failliete land snel te hulp komt met leningen.

Verder kondigde hij aan dat de VS nauwer met Europa gaat samenwerken. Hij verwees daarbij vooral naar samenwerking op economisch gebied en in energiezaken. Volgens Obama kunnen de eventuele economische sancties ook nadelig uitwerken voor de wereldeconomie.

Brussel

In Brussel vergaderen de regeringsleiders van de Europese Unie de komende uren over verscherping van de sancties tegen Rusland. Naar verwachting kiest ook de EU ervoor om meer hooggeplaatste Russen te treffen met een inreisverbod en een bevriezing van hun banktegoeden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak eerder vandaag in Moskou met president Poetin. Hij vertelde de Russische president "diep bezorgd" te zijn over de Krimcrisis. Morgen reist Ban door naar de Oekraïense hoofdstad Kiev voor overleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl