NOS NieuwsAangepast

Lijsttrekker onder slecht gesternte

De politieke loopbaan van Pieter Hilhorst heeft nog geen anderhalf jaar geduurd. Eind 2012 werd hij, zonder politieke ervaring, wethouder voor de PvdA in Amsterdam. Vandaag is hij opgestapt.

Hilhorst (48), die lijsttrekker was voor de verkiezingen van gisteren, stopt ermee omdat zijn partij in de hoofdstad meer dan 10 procent heeft verloren.

Voor zijn wethouderschap was Hilhorst publicist en programmamaker. Hij schreef onder meer columns voor de Volkskrant en was ombudsman bij de VARA.

Zware portefeuille

Directe aanleiding voor zijn benoeming tot wethouder was het vertrek van Lodewijk Asscher uit het gemeentebestuur, nadat die vice-premier was geworden in het kabinet-Rutte.

In een van zijn columns had Hilhorst zichzelf als opvolger naar voren geschoven. "Ik ben ongelofelijk trots", twitterde Hilhorst, nadat zijn partij hem had voorgedragen.

Hoewel Hilhorst een bestuurlijke nieuweling was, kreeg hij de zware portefeuille van zijn voorganger: Jeugd, Onderwijs en Financiën.

Schade

Als wethouder was hij verantwoordelijk voor een geruchtmakende rekenfout in het stadhuis. Bij de overboeking van een bijdrage aan minima in de stad, was een komma twee plaatsen opgeschoven. Wie recht had op 155 euro, kreeg 15.500 euro overgemaakt.

De 9000 minima samen ontvingen 188 miljoen euro te veel. Dat is vrijwel geheel terugbetaald, de schade voor de gemeente komt waarschijnlijk uit tussen 1 en 2 miljoen euro.

In bad gegooid

Onder dit gesternte werd Hilhorst aangewezen als lijsttrekker. Het stond al lang vast dat het een zware klus zou worden voor de onervaren politicus. De peilingen beloofden weinig goeds voor de lokale PvdA, mede onder invloed van de prijs die de partij leek te moeten betalen voor regeringsdeelname.

Oud PvdA-voorzitter Felix Rottenberg maakte het er afgelopen weekend niet beter op, door zijn kritiek in een Belgische krant op de keuze van Hilhorst als lijsttrekker. Hij heeft niet de tijd gekregen om zich in te werken en te groeien, zei Rottenberg. "Hij is in het bad gegooid en dreigt te verdrinken."

Nachtje slapen

De nek-aan-nekrace in Amsterdam met D66 werd door die laatste gewonnen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is de PvdA niet meer de grootste in de stad.

Een "ongelofelijke dreun", noemde Hilhorst gisteravond het resultaat voor zijn partij. Hij wilde over eventuele consequenties "een nachtje slapen". Meer tijd heeft hij niet nodig gehad, vanochtend liet hij weten dat hij de Amsterdamse PvdA niet langer wil leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl