NOS NieuwsAangepast

PvdA-lijsttrekker Hilhorst stapt op

De Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst stapt op. Hij legt ook zijn functie als wethouder Jeugd, Onderwijs en Financiën per direct neer.

Hilhorst vertrekt vanwege de slechte verkiezingsuitslag. De PvdA verloor in Amsterdam meer dan 10 procent en is voor het eerst sinds 1946 niet meer de grootste in de hoofdstad, dat is nu D66.

Nachtje slapen

Hilhorst laat weten dat het gezien de uitslag beter is als iemand anders van de PvdA vecht voor de idealen van de partij. Gisteravond zei Hilhorst nog dat hij eerst een nachtje wilde slapen voordat hij een besluit zou nemen over zijn toekomst.

Volgens de PvdA'er stapt hij vandaag op zodat de partij met een schone lei kan beginnen om het vertrouwen te herstellen.

De huidige fractievoorzitter Marjolein Moorman neemt voorlopig de rol van PvdA-leider in de hoofdstad op zich.

"Zuur"

PvdA-leider Samsom vindt het vertrek van Hilhorst een zwaar verlies voor de partij. Volgens Samsom heeft de nederlaag van de PvdA in Amsterdam ook te maken met de landelijke trend, maar heeft Hilhorst geconcludeerd dat hij niet verder kan. Samsom benadrukte dat Hilhorst zelf de afweging heeft gemaakt.

Vice-premier Asscher, de voorganger van Hilhorst als partijleider en wethouder in Amsterdam, vindt het vertrek "ongelofelijk jammer". Hij noemt Hilhorst een idealist in de politiek.

Onrust

D66-leider Pechtold vindt het opstappen van Hilhorst moedig. Volgens Pechtold heeft D66 in Amsterdam op de inhoud campagne gevoerd. Hij zegt dat er onrust was bij de PvdA en dat die partij zich meer op D66 heeft gericht dan op het eigen verhaal.

Columnist

Hilhorst volgde in november 2012 de huidige vice-premier Lodewijk Asscher op als wethouder in Amsterdam. Daarvoor was de politicoloog Hilhorst onder meer werkzaam als columnist en ombudsman bij de VARA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl