NOS NieuwsAangepast

Peilingen zaten er flink naast

De voorspelling van Ipsos dat de opkomst historisch laag zou zijn, 43 procent, zat er flink naast. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was met 53,8 procent bijna even groot als bij de vorige verkiezingen in 2010.

Volgens Reinier Heutink van Ipsos wordt de kiezer steeds impulsiever. Onderzoekers hebben mensen via internet de dagen voor de verkiezingen gevraagd of ze dachten te gaan stemmen. "Niet alleen bij ons, ook uit andere peilingen bleek dat heel veel mensen thuis wilden blijven."

Heutink:"Onze lage opkomstprognoses en de aandacht in de media ervoor, heeft waarschijnlijk veel mensen alsnog doen besluiten om te gaan stemmen."

CDA

Ook bij het CDA zat Ipsos er naast. Het CDA verloor weinig kiezers ten opzichte van 2010. Ipsos voorspelde net nadat de stembussen waren gesloten, dat het CDA 500 zetels zou inleveren. Volgens het bureau blijkt hieruit dat de oudere, trouwe CDA-kiezers zijn ondervertegenwoordigd in de internetpanels waar de peilingen gehouden worden.

Ipsos gaat onderzoeken hoe de peilingen verbeterd kunnen worden.

Nek-aan-nekrace

In Amsterdam kwam de door Bureau Onderzoek en Statistiek voorspelde nek-aan-nekrace tussen PvdA en D66 niet uit. D66 verdubbelde het aantal zetels in de hoofdstad en is nu de grootste partij met 14 zetels. PvdA verloor 5 zetels en eindigde op 10. Voor het eerst sinds de oprichting in 1946 is de PvdA niet meer de grootse partij in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl