NOS NieuwsAangepast

Asscher: uitlatingen Wilders gif

PvdA-vice-premier Asscher vindt de uitlatingen van PVV-voorman Wilders over Marokkanen "gif voor de samenleving". Asscher heeft met walging naar de beelden gekeken. Hij benadrukt dat de rechtsstaat garandeert dat iedereen in Nederland ongeacht afkomst volledig meetelt en volwaardig onderdeel is van de samenleving. "Iedereen wordt als individu behandeld", aldus Asscher.

PvdA-leider Samsom vindt dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan ophitsen en haatzaaien. Volgens hem is Wilders "echt een paar grenzen overgegaan" en heeft dat de PvdA koude rillingen opgeleverd. Samsom wil met andere fractievoorzitters overleggen over een nieuwe politieke aanpak van de PVV-leider.

Roemer

Ook SP-leider Roeemer vindt dat Wilders zich met zijn uitspraken over Marokkanen schuldig maakt aan haatzaaien. "Hij gaat elke keer een stap verder. Nu gaat het niet meer om mensen die overlast veroorzaken, maar nu is het gewoon een hele groep."

Volgens Roemer is het heel gevaarlijk wat Wilders doet. Dit kan er volgens hem toe leiden dat mensen tegen elkaar uitgespeeld worden en dat het ergernissen op straat veroorzaakt.

Heel pijnlijk

D66-leider Pechtold vindt het scanderen door PVV-aanhangers dat ze minder Marokkanen willen heel pijnlijk. "Er is weer een grens overschreden; we moeten de mensen die dat schreeuwen ervan overtuigen dat dit niet past bij de Nederlandse samenleving."

Volgens Pechtold zijn de gebeurtenissen van gisteren een extra reden om te laten zien dat waar Wilders mee bezig is het land ontwricht. "Den Haag is de stad van het recht en als in zo'n stad gediscrimineerd wordt door een partij, mag die partij nooit de grootste zijn."

Hooligan

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik noemt Wilders een politieke hooligan. "Hij steekt een vuurtje aan en kijkt hoe er brand uitbreekt." Van Ojik vindt de beelden van de PVV-bijeenkomst van gisteren afstotend.

Partijleider Slob van de ChristenUnie vindt de gang van zaken "echt alle fatsoensgrenzen voorbij". Volgens hem is het ongepast om een bevolkingsgroep zo neer te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl