Brussel bereikt akkoord bankenunie
Er is een akkoord over de bankenunie. Na zestien uur onderhandelen tussen het Europees Parlement en de ministers van Financiën is er overeenstemming over het redden of saneren van banken zonder geld van de belastingbetaler.
Onder zware druk van het Europees Parlement is nu de rol van de ministers kleiner gemaakt, zodat er minder nationale invloed is bij het failliet laten gaan van een bank. Verder komt het fonds voor het bekostigen van een bankenreorganisatie er eerder dan het plan was.
Europese Centrale Bank
De toezichthouder ECB krijgt nadrukkelijker de verantwoordelijkheid om banken te noemen die serieuze problemen hebben. De afwikkeling van die problemen wordt de taak van een aparte 'resolutie-autoriteit'.
Vooral door Duitse bezwaren tegen de bankenunie duurden de onderhandelingen lang. Ook het laatste stukje ging niet bepaald gemakkelijk: het duurde tot vanochtend 7.00 uur voordat eurogroepvoorzitter Dijsselbloem een akkoord kon melden.
Fonds
Naast het gemeenschappelijke bankentoezicht door de ECB is nu ook geregeld hoe een probleembank wordt gered of gesaneerd. De banken in de eurolanden vormen een fonds om de kosten daarvan te betalen. Totdat het fonds stevig genoeg is, blijven de landen zelf garant staan voor hun banken.
Banken zijn inmiddels verplicht grotere buffers aan te houden om de kans te verkleinen dat ze in problemen komen. Verder licht de ECB alle grote banken dit jaar door. Alle maatregelen bij elkaar moeten een nieuwe bankencrisis voorkomen.