NOS NieuwsAangepast

Pechtold: durf het nu te geloven

"Ik durf het nu te geloven", zei D66-leider Pechtold in het Radio 1 Journaal. Gisteravond, "toen die uitslagen zo binnendruppelden", kon hij er naar eigen zeggen nog niet bij dat zijn partij de grote winnaar is van de gemeenteraadsverkiezingen.

De grote winst voor zijn partij betekent wat hem betreft niet dat er nu opeens heel andere D66'ers rondlopen, die een andere houding ten opzichte van het kabinet gaan aannemen. D66 blijft het kabinet steunen en zal bij de begrotingsbesprekingen in het najaar niet opeens heel andere eisen gaan stellen.

"Wij vinden dat dit kabinet moet blijven. In ieder geval dit jaar moet er een stabiele coalitie zijn en daarna moeten we weer verder kijken. Ik denk ook dat mensen dat van ons verwachten. Mensen willen niet weer gedoe in Den Haag. Laat het kabinet gewoon zijn plannen waarmaken. Maar dan hier en daar wat bijgesteld, mede door D66."

'Haastig'

De uitslag van de verkiezingen betekent volgens hem voor het kabinet, dat dit "vrij haastig" was. Hij wijst erop dat VVD en de PvdA er vlak voor de verkiezingen in 2012 helemaal niet zo goed voor stonden en dat ze, "nadat ze te snel een kabinet in elkaar hadden gezet", ook weer snel wegzakten in de gunst van de kiezers.

Op de vraag met welke stad hij het meest verguld is, zegt Pechtold Amsterdam "een belangrijke symbolische verovering" te vinden. Hij wacht nog met spanning op de definitieve uitslag in Den Haag. "Als we in die stad de PVV eronder weten te houden, dan vind ik dat een morele verovering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl