NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie en SGP boeken winst

De ChristenUnie en de SGP hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen zetels gewonnen ten opzichte van 2010. De ChristenUnie ging van 3,5 naar 4,0 procent van de stemmen en de SGP van 1,7 naar 1,9 procent. Verder deden de twee partijen ook mee op gecombineerde lijsten; daar stegen ze samen naar 1,1 procent.

In Zwolle is de ChristenUnie met 18,8 procent van de stemmen de grootste partij geworden, terwijl ze in 2010 nog de PvdA, de VVD en het CDA voor zich moest dulden. In Ede lost de SGP met 16,3 procent van de stemmen het CDA af als grootste partij.

Een ander succes behaalde de SGP in Vlissingen, waar de partij voor het eerst zelfstandig in de raad komt. De zetel gaat naar Lilian Janse. Het betekent dat de SGP voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als gekozen volksvertegenwoordiger heeft.

"Ongekend"

SGP-leider Van der Staaij noemt het resultaat voor zijn partij ongekend. "We hebben nog nooit zo'n mooie uitslag gehad bij gemeenteraadsverkiezingen."

Ook ChristenUnie-leider Slob is tevreden. Hij zegt dat de ChristenUnie nu hard gaat knokken voor alle burgers. "Nu begint het werk pas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl