NOS NieuwsAangepast

Twitter gaat los over Wilders

Veel twitteraars reageren verontwaardigd op de wijze waarop PVV-leider Wilders zijn aanhang liet scanderen over Marokkanen. Oud-politicus Femke Halsema schrijft: "Dit heet aanzetten tot haat. Het is stuitend en nog veel meer. Maar het is ook zo ongelofelijk ordinair."

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi schrijft op Twitter: "Hitler is onder ons. In de gedaante van @geertwilderspvv. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten."

Dat bericht is letterlijk de tweet die PvdA-bestuurder Fouad Sidali vorige week op internet zette. Sidali trok het bericht een dag later terug en zei dat hij Wilders niet had mogen vergelijken met Hitler.

@FesBreda krijgt er "de bibbers van" hoe Wilders zijn publiek "minder, minder, minder" laat scanderen als antwoord op de vraag: "Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?"

Racisme

Journalist Jelle Brandt Corstius schrijft: "Wilders is 'n racistische klootzak. De hele situatie doet mij denken aan de Tweede Wereldoorlog. Waarom mag ik dat ook weer niet zeggen?" Weer een ander zegt: "Die man is gek, en hij buit het uit." @AldoW vraagt zich af of de politie Geert Wilders niet moet arresteren wegens racisme.

VVD-voorzitter Benk Korthals noemde tijdens de uitslagenavond van zijn partij de uitlatingen van Wilders "smakeloos".

Op Twitter is de hashtag BornHere woensdagavond populair. Een aantal Nederlanders van Marokkaanse afkomst heeft een foto van zichzelf gemaakt waarbij ze hun Nederlandse paspoort vasthouden. Ook acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar maakte een foto van zichzelf. Dat bericht is honderden keren geretweet.

Aangifte

De PVV-leider deed vorige week al veel stof opwaaien met soortgelijke uitspraken. Veel politici spraken er schande van. Woensdag deed een inwoner van Den Haag aangifte tegen Wilders omdat hij zei te hopen op "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl