NOS NieuwsAangepast

De Coster wint Opzij Literatuurprijs

De Vlaamse schrijfster Saskia De Coster heeft de Opzij Literatuurprijs gewonnen. Zij krijgt de jaarlijkse prijs voor haar roman Wij en ik.

Wij en ik gaat over de familie Vandersanden, die in een villawijk woont. Dochter Sarah kan maar moeilijk van het gezin loskomen.

"Verademing"

De jury, onder leiding van advocate Inez Weski, zegt dat De Coster zich binnen de traditie plaatst van de grote Europese vertelkunst.

"Messcherp en met groot psychologisch inzicht onderzoekt de auteur het wij-gevoel versus de drang naar vrijheid en eigenheid. Sarah is een hedendaagse Emma Bovary of Anna Karenina. Wij en ik is een verademing, zowel naar inhoud als naar virtuoze vorm en soepele, ironiserende stijl", aldus de jury.

Genomineerden

De andere genomineerden waren Hanna Bervoets met Alles wat er was, Margriet de Moor met Mélodie d'amour, Jannie Regnerus met Het lam en De Duimsprong van Miek Zwamborn.

De Opzij Literatuurprijs bestaat sinds 1979. De prijs van het feministische maandblad Opzij heette toen nog de Annie Romeinprijs. De prijs werd vorig jaar gewonnen door Manon Uphoff met het boek De ochtend valt. Aan de Opzij Literatuurprijs is een bedrag verbonden van 5000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl