NOS SportAangepast

WADA heeft vertrouwen in Jamaica

Het wereldantidopingbureau WADA heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de maatregelen die op Jamaica zijn genomen om het antidopingprogramma op orde te krijgen.

De WADA begon in oktober een onderzoek naar het Jamaicaanse antidopingbureau Jadco nadat bleek dat atleten als Usain Bolt en Asafa Powell voor de Olympische Spelen van Londen maandenlang niet waren getest. Dat nieuws was naar buiten gebracht door het toenmalige hoofd van het Jamaicaanse antidopingbureau. Een maand later stapte het voltallige Jadco-bestuur op.

De afgelopen weken was er een delegatie van de WADA op Jamaica en die concludeert dat er inmiddels veel progressie is geboekt. "Ze hebben precies gedaan wat we hebben gevraagd om het programma weer op de rails te krijgen", zei WADA-directeur David Howman.

Kritisch

Howman is wel kritisch over het uitblijven van vonnissen in afgeronde dopingzaken rond Jamaicaanse atleten. "Dat proces duurt langer dan wenselijk is", stelt de WADA-directeur.

Acht Jamaicaanse atleten werden vorig jaar betrapt op het gebruik van doping, onder wie toppers als Asafa Powell en Sherone Simpson. Sommigen hebben nog niets te horen gekregen over mogelijke sancties.

Vrijgesproken

Wel werd vorige maand de Jamaicaanse atlete Veronica Campbell-Brown door het CAS vrijgesproken van dopinggebruik. De drievoudig winnares van olympisch goud was voorlopig geschorst door de Jamaicaanse atletiekfederatie, die de schorsing later omzette in een officiële waarschuwing.

Het CAS constateerde echter onregelmatigheden bij de behandeling van de urinestaal van Campbell-Brown en besloot de tweevoudig wereldkampioene van alle blaam te zuiveren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl