NOS NieuwsAangepast

Opkomst zakt onder niveau 2010

Het lijkt erop dat het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen minder dramatisch wordt dan was voorspeld. Rond 17.30 uur had 37 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Ter vergelijking, in 2010 was dat percentage 40.

Onderzoeksbureau Ipsos voorspelde onlangs nog een historisch lage opkomst. Slechts 43 procent van de stemgerechtigden zou gaan stemmen. Het opkomstpercentage schommelt al de hele dag rond hetzelfde niveau als in 2010. Toen kwam het opkomstpercentage uit op 54.

"Laag ingeschat"

Hoogleraar bestuurskunde Marcel Boogers, van de Universiteit Twente, noemde vanmiddag in het Radio 1 Journaal de voorspelling van Ipsos "heel laag ingeschat". Volgens Boogers waren de raadsverkiezingen in 2010 "een soort generale repetitie" voor de landelijke verkiezingen, die waren vervroegd omdat het kabinet Balkenende IV was gevallen.

Boogers zegt dat de verkiezingscampagnemachine toen om die reden "op volle toeren" draaide. Nu is dat volgens hem minder, maar daar staat tegenover dat het lokale karakter van de raadsverkiezingen meer aandacht krijgt.

Boogers wijst erop dat dat ook komt omdat gemeenten er meer taken bij gaan krijgen. "De lokale politiek wordt wat meer serieus genomen en volgens mij merken de kiezers dat ook."

"Benen uit hun lijf"

Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat politieke partijen het opkomstcijfer nauwlettend zullen volgen. Hij wijst erop dat politici de afgelopen tijd vooral op straat te vinden waren. "Als er bij een lage opkomst veel aanhangers van je eigen partij gaan stemmen, dan heb je een beter resultaat. Ook vandaag hebben politici de benen uit hun lijf gelopen."

De stembusgang verloopt vrijwel overal soepel. Op stations van de vier grote steden hebben inmiddels 6500 mensen gestemd. Vooral op Utrecht Centraal en Den Haag Centraal willen veel mensen stemmen. Op elk station kan nog altijd binnen tien minuten worden gestemd.

De stembureaus zijn nog tot 21.00 uur open. Direct daarna brengt de NOS een voorlopige prognose van Ipsos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl