NOS NieuwsAangepast

Thomas Quick nu echt vrijgelaten

De Zweedse 'seriemoordenaar' Sture Bergwall (ook bekend als Thomas Quick) is na ruim twintig jaar vrijgelaten uit het psychiatrisch ziekenhuis waar hij werd vastgehouden.

Bergwall werd beschouwd als de grootste seriemoordenaar die Zweden ooit heeft gekend. Hij bekende meer dan dertig moorden. Later bleek dat hij die niet gepleegd kon hebben en in juli vorig jaar werd hij vrijgesproken.

Toch mocht hij nog niet weg uit het psychiatrisch ziekenhuis. Zijn artsen wilden eerst zeker weten dat hij geen gevaar oplevert voor de samenleving.

Thomas Quick

De inmiddels 63-jarige Sture Bergwall zat vast voor acht van de dertig moorden die hij bekende. Een van die zaken was de dubbele moord op het Nederlandse echtpaar Martin en Janni Stegehuis in 1984.

Bergwall, die ook bekendstond als Thomas Quick, werd veroordeeld op basis van zijn bekentenissen. Technisch bewijsmateriaal is nooit gevonden.

In 2008 trok hij in een documentaire zijn bekentenissen in. Vervolgens werd nieuw onderzoek gedaan naar de zaken waarvoor hij was veroordeeld. Dat leidde in 2013 tot vrijspraak in alle zaken.

Aandacht

In de documentaire vertelde hij dat hij de moorden had bekend omdat hij dan meer aandacht kreeg en onder de zware medicijnen zat.

Na zijn vrijlating blijft Bergwall wel onder behandeling van een psychiater.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl