NOS NieuwsAangepast

"Geen zorgen over gasvoorraad"

Nederland kan het jaren volhouden zonder Russisch gas. Dat zegt Han Fennema, bestuursvoorzitter van de Gasunie.

"Ongeveer vijf procent van het gas dat door onze leidingen stroomt, komt uit Rusland. En de buffers zijn goed gevuld. Bovendien is de winter al achter de rug en kunnen wij als Nederland zo nodig de eigen gaswinning opschroeven."

De Gasunie voorziet dat rond 2025 de Nederlandse gasvoorraden zó zijn verminderd, dat Nederland dan meer gas importeert dan exporteert. Het bedrijf ontwikkelt daarom een strategie om ook te verdienen aan het doorvoeren van gas en de opslag ervan. De leiding en opslagplaatsen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om gas op te slaan voor andere landen.

Als onderdeel van die nieuwe strategie is Gasunie voor 9 procent eigenaar geworden van de Nordstream, een gasleiding van St. Petersburg naar Noord-Duitsland. Daarmee is een bedrag gemoeid van 660 miljoen euro. Een andere belangrijke investeerder in Nordstream is het Russische staatsbedrijf Gazprom waarmee Gasunie samenwerkt op het gebied van innovatie.

Bestuursvoorzitter Fennema reageerde ook op de situatie in Oekraïne. "De recente ontwikkelingen zijn geen gespreksonderwerp met onze Russische partner. We zien het als een politiek probleem waar wij ver van af staan." Gasunie maakt dit voorjaar deel uit van de Nederlandse handelsdelegatie naar Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl