NOS NieuwsAangepast

Net zoveel stemmers als in 2010

22 procent van de kiesgerechtigden heeft gestemd voor de gemeenteraad. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos op basis van een tussentijdse telling om 13.30 uur. Dat is precies evenveel als bij de verkiezingen van 2010. Toen had om 13.30 uur ook 22 procent gestemd.

Bij de eerste telling, om 10.30 uur, had 11 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat was 1 procent meer dan op dezelfde tijd in 2010. Bij de tussentijdse telling verzamelt Ipsos de gegevens van 42 stembureaus. Die zijn zo gekozen, dat een representatief beeld gegeven kan worden van de trend.

Dieptepunt

Ipsos onderzocht de afgelopen dagen de verwachte opkomst en zegt dat die waarschijnlijk rond de 43 procent zal liggen. Dat zou een historisch dieptepunt zijn. Vier jaar geleden ging 54 procent naar de stembus voor de gemeenteraad en dat was al de laagste opkomst ooit.

Stations

Op de NS-stations in de grote steden hebben vanochtend al 4000 mensen hun stem uitgebracht. De eerste duizend stemmers waren om 08.30 uur geteld. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht stonden sommige treinreizigers tien minuten in de rij. Op dit moment is het volgens de NS rustig op de stations, maar tijdens de avondspits wordt weer drukte bij de stemhokjes verwacht.

Stemmen op een station is niet eens bijzonder. Er zijn plekken in het land die ongewoner zijn om een stem uit te brengen, zoals een duikboot in Den Helder en het Rijksmuseum en het Aquarium van Artis in Amsterdam.

Nacht

De meeste stembureaus in het land openden om 07.30 uur hun deuren, maar in sommige steden kon begin van de nacht al worden gestemd. In Tilburg was een mobiel stembureau neergezet in het uitgaansgebied. In de gemeente Haarlemmermeer konden mensen stemmen in een popzaal en ook in het centrum van Den Haag was een stembureau open.

Verslapen

Voor zover bekend zijn er nergens grote problemen geweest. Wel hadden sommige stembureaus de papieren nog niet klaarliggen. Daardoor gingen ze later open en in Rotterdam bleven de deuren van twee stembureaus bijna twee uur dicht doordat een paar medewerkers zich verslapen hadden.

De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl