NOS SportAangepast

Paralympiërs naar de koning

De Nederlandse paralympische ploeg staat vanmiddag nog één keer in het middelpunt van de belangstelling. De sporters die actief waren op de Paralympische Spelen in Sotsji worden in de Grote Kerk in Den Haag gehuldigd door onder anderen premier Rutte. Aansluitend brengt de groep een bezoek aan Paleis Noordeinde waar ze op de foto gaan met koning Willem-Alexander.

De huldiging van de paralympische ploeg is anders van karakter dan die van de olympische schaatsers, snowboarders en bobsleeërs eind februari. Zo werden Ireen Wüst, Sven Kramer en de andere medaillewinnaars in Assen verwelkomd op een groots publiek evenement. De zeven paralympische sporters moeten het zonder zo'n evenement stellen. Zij keerden relatief geruisloos terug op Nederlandse bodem.

Feestelijk moment

Wel zijn zowel de olympische als de paralympische spelers voor een feestelijk moment in Den Haag uitgenodigd. Premier Rutte en minister Schippers van Sport spreken het paralympisch team toe in de Grote Kerk. De olympische sporters kregen enkele weken geleden eenzelfde ontvangst in de Ridderzaal, die veel minder rolstoelvriendelijk is. Alleen de medaillewinnaars mochten het podium op.

Alle paralympische sporters zijn uitgenodigd om vandaag bij Paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander op de foto te gaan. Dat gebeurt aan de voorzijde van het paleis en niet op de trappen aan de achterzijde aangezien zeker één sporter in een rolstoel zit. Bij het fotomoment schuift ook prinses Margriet aan. Zij moest eerder haar bezoek aan de Paralympische Spelen in Sotsji afzeggen vanwege de situatie in Oekraïne.

Lintje

Wil de koning de paralympische ploeg op dezelfde wijze huldigen als de olympische ploeg, dan ontkomt hij niet aan het uitreiken van een koninklijk lintje aan Bibian Mentel. Deze snowboardster won als enige Nederlandse sporter een gouden medaille op de Paralympische Spelen. Eerder kreeg elke olympische gouden medaillewinnaar een lintje van de koning.

De uitnodiging om met de koning op de foto te gaan is bij de paralympische ploeg anders dan bij het olympisch team. Eind februari ging alleen een uitnodiging uit naar de olympische medaillewinnaars. Bij de paralympische sporters kreeg iedereen een uitnodiging. Dat is omdat de paralympiërs niet in Sotsji konden worden toegejuicht door prinses Margriet, haar man Pieter van Vollenhoven en minister Schippers.

Naar verwachting zullen alle sprekers vanmiddag concluderen dat de Paralympische Spelen een groot succes waren. Op sportief gebied leek het daar de eerste dagen overigens niet echt op. De ene na de andere paralympische atleet haalde de eindstreep niet. De enige gouden medaille van Bibian Mentel op een van de laatste dagen van de Paralympische Spelen in Sotsji kwam dus precies op tijd.

De huldiging van de paralympische sporters is vanaf 14.10 uur te volgen op NPO Nieuws.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl