NOS NieuwsAangepast

Leveranciers niet blij met HEMA

Leveranciers van HEMA zijn niet blij met het bedrijf omdat ze met terugwerkende kracht korting moeten geven over hun omzet over 2013. Ook verlengt HEMA de betalingstermijn met ingang van april.

Dat heeft HEMA gisteren op de leveranciersdag aan aanleverende bedrijven laten weten. Maurice Yocarini van branchevereniging Vereniging van Importeurs Verre Oosten kreeg veel klachten over de maatregel van leden.

"Niet normaal"

Volgens Yocarini zijn de naheffing van zo'n 4 procent en de verlenging van de betalingstermijn van 90 naar 120 dagen een groot probleem voor veel leveranciers.

Een deel van die bedrijven is afhankelijk van HEMA. Sommige bedrijven dreigen om te vallen door de maatregel, zei Yocarini op Radio 1. "En zij hebben de keus gekregen om akkoord te gaan, of niet. En als ze dat niet doen, krijgen ze in de toekomst geen orders meer."

Yocarini is boos over de manier waarop HEMA de voorwaarden wijzigde. "Je kunt toch niet met terugwerkende kracht de afspraken veranderen? Dat is in geen enkele branche normaal."

Onderhandelingen

HEMA wil niet inhoudelijk reageren op de klachten van de leveranciers. Het bedrijf onderhandelt in individuele gesprekken met leveranciers, en daarbij zitten de partijen niet altijd op één lijn, zegt een woordvoerder. "Soms passen we condities aan ten gunste van leveranciers, soms ten nadele."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl