50.000 aanvragen door donorshow

Na de uitzending van de Grote Donorshow van BNN, afgelopen vrijdag, hebben ongeveer 50.000 mensen een donorformulier aangevraagd. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie, het NIGZ.

Bij het instituut zelf zijn ruim 5900 formulieren gedownload, maar de meeste mensen zijn naar de site van het donorregister gesurft. Daar zijn ongeveer 31.000 formulieren gedownload.

Ook hebben zo'n 1650 mensen een mailtje gestuurd naar het donorregister. Zij krijgen het formulier per post toegestuurd. Tijdens de Grote Donorshow stuurden al 12.000 mensen een sms-je waarin ze aangaven donor te willen worden.

Aandacht

Bert Elbertse van het NIGZ is enthousiast over de aandacht voor het tekort aan donoren die er nu is door het tv-programma van BNN. "De Donorshow heeft wel iets losgemaakt."

"50.000 aanvragen is ontzettend veel en de verwachting is dat het aantal nog gaat oplopen." 

Toch is het nog maar de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk donor worden. Elbertse schat dat het aantal ligt tussen de 10.000 en 30.000. Over zes weken is daar pas duidelijkheid over. Wie een donorformulier invult, moet zijn aanvraag namelijk binnen zes weken bevestigen.

Donorshow

Na een week vol ophef zond BNN afgelopen vrijdag de Grote Donorshow uit. Daarin streden drie nierpatiënten om de nier van een ongeneeslijk zieke vrouw en de gunst van de kijker.

Kort voor het einde van het programma maakte presentator Patrick Lodiers bekend dat het allemaal nep was. De zogenaamd zieke vrouw was een actrice en de drie kandidaten waren daar van tevoren van op de hoogte gesteld.

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben gekeken naar de uitzending van BNN. Het was het best bekeken programma van de avond. Het programma werd goed gewaardeerd. Volgens de stichting Kijk Onderzoek scoorde het programma vooral goed onder jongeren. Die gaven BNN een dikke acht.  

Waarderen

Maar ook vijftigplussers konden het programma goed waarderen en gaven een zeven. Vrouwen konden het programma van vrijdag iets beter waarderen dan mannen. 

Afgelopen weekend werd het programma nog zeker 25.000 keer opgevraagd bij 'Uitzending gemist'. Ook in andere landen was er veel aandacht voor het omstreden televisieprogramma.

Deel deze pagina

Nieuws

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 237 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2493 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 902 keer afgespeeld

Meer video en audio