NOS SchaatsenAangepast

Experiment tijdwaarneming Thialf

De verwarring was ontzettend groot tijdens de olympische 500 meter in Sotsji. Heel even had Jan Smeekens de gouden medaille in handen, maar na een correctie van de tijd bleek Michel Mulder de snelste. Om dat soort situaties in de toekomst te voorkomen wordt er dit weekend bij de WK allround in Thialf geëxperimenteerd met een nieuw tijdwaarnemingssysteem.

In plaats van de finishfoto komt er een high-speedcamera op de streep, die de tijd met behulp van een laserstraal tot op de duizendsten nauwkeurig registreert. Jeroen Fredriks, verantwoordelijk voor de tijdwaarneming in Thialf: "We willen af van de tijdcorrecties. Het moet zo zijn dat de tijd die je in beeld of in het stadion ziet ook de officiële eindtijd is."

Volgens Fredriks is het niet nodig om de duizendsten bij het schaatsen af te schaffen, zoals bij het skiën het geval is. "Bij schaatsen is het finishmoment beter te meten dan bij het skiën. De finish bij het skiën is veertig meter breed en detectiemiddelen zijn lastig aan te brengen op de schoenen. Bij schaatsen kunnen we de duizendsten op basis van laser goed weergeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl