NOS NieuwsAangepast

Meer vroege stemmers dan in 2010

11 procent van de kiesgerechtigden heeft al gestemd voor de gemeenteraad. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos op basis van een tussentijdse telling om 10.30 uur. De opkomst is hoger dan bij de verkiezingen van 2010. Toen had om 10.30 uur 10 procent gestemd.

Bij de tussentijdse landelijke telling verzamelt Ipsos de gegevens van 42 stembureaus. Die zijn zo gekozen, dat een representatief beeld gegeven kan worden van de trend.

Dieptepunt

Ipsos onderzocht de afgelopen dagen de verwachte opkomst en zegt dat die waarschijnlijk rond de 43 procent zal liggen. Dat zou een historisch dieptepunt zijn. Vier jaar geleden ging 54 procent naar de stembus voor de gemeenteraad en dat was al de laagste opkomst ooit.

Op de NS-stations in de vier grote steden was het vanochtend al wel druk met stemmers. Om 08.30 uur hadden daar ongeveer duizend mensen gestemd voor de gemeenteraad. De stemhokjes op de stations gingen extra vroeg open, zodat mensen al voor de ochtendspits konden stemmen.

Nacht

De meeste stembureaus in het land openden om 07.30 uur hun deuren, maar in sommige steden kon begin van de nacht al worden gestemd. In Tilburg was een mobiel stembureau neergezet in het uitgaansgebied. In de gemeente Haarlemmermeer konden mensen stemmen in een popzaal en ook in het centrum van Den Haag was een stembureau open.

De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl