NOS NieuwsAangepast

Basis in Sebastopol bestormd

In Sebastopol op de Krim is een Oekraïense marinebasis bestormd door pro-Russische troepen. Een verslaggever van het Amerikaanse persbureau AP zag dat zo'n honderd geuniformeerde leden van de zogenoemde zelfverdedigingstroepen het terrein van de basis opgingen en de Russische vlag hesen.

Oekraïense militairen stonden op wacht bij de basis. Ze verschansten zich in een gebouw en verlieten na ongeveer een uur de basis, ongewapend en in burger.

Russische bronnen melden dat de commandant van de Russische Zwarte Zee-vloot, Aleksandr Witko, naar de basis is gegaan om te onderhandelen over een vreedzame overdracht.

"Geen terugtrekking"

Bij een bestorming van een basis in de hoofdstad Simferopol vielen gisteren de eerste twee doden bij de schermutselingen op de Krim, een Oekraïense militair en een pro-Russisch lid van een brigade op de Krim.

Premier Jatsenjoek heeft zijn vice-premier Jarema en minster Tenjoek van Defensie naar de Krim gestuurd "om de situatie op de Krim op te lossen". "Voorkomen moet worden dat het conflict uitloopt op een militair treffen", zei jatsenjoek.

De Oekraïense regering liet vanochtend weten dat van een terugtrekking van de Krim van de Oekraïense troepen geen sprake kan zijn, ondanks de inlijving van de Krim bij Rusland, gisteren in een ceremonie in het Kremlin. Minister Tenjoek antwoordde vanochtend op de vraag of Kiev zijn troepen nu terugtrekt: "Nee. We blijven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl