NOS NieuwsAangepast

Samsom: Wilders doet het weer

In het NOS-debat is PvdA-leider Samsom in botsing gekomen met PVV-leider Wilders over diens uitspraken over Marokkanen. Wilders zei in de discussie over veiligheid dat het voor elke grote stad goed zou zijn als er "minder PvdA en minder Marokkanen" zijn.

Samsom wees erop dat de helft van de bevolking in Den Haag allochtoon is. "U zegt tegen hen: u hoort er niet bij, ga maar weg."

Wilders ontkende dat. Volgens hem betekent 'minder Marokkanen' dat de grenzen dicht gaan voor Marokkanen, dat criminele Marokkanen worden uitgezet en dat Marokkanen gestimuleerd worden vrijwillig te remigreren. "Als je je gedraagt mag je blijven, anders word je het land uitgezet."

Pakkans

VVD-fractieleider Zijlstra zei dat de afkomst van criminelen niet van belang is, maar dat het erom gaat dat ze worden aangepakt. "Marokkaan, Turk of autochtone Nederlander, dat interesseert me niet. Ja, sommigen scoren hoger in de cijfers, maar daar gaat het niet om. Laten we ophouden te kijken naar de afkomst van de dader. Elke dader moet gewoon worden aangepakt.''

Daarom moet volgens Zijlstra de pakkans omhoog. Ook vindt hij dat het slachtoffer centraal moet staan. Volgens hem is Nederland bezig die omslag te maken en gaat het kabinet daarmee door.

Toen Wilders tegenwierp dat Marokkanen en Antillianen in de criminaliteitscijfers oververtegenwoordigd zijn, zei Samsom: "nu doet hij het weer".

Softdrugs

D66-leider Pechtold zei in deze discussie dat de politie minder moet worden ingezet voor het aanpakken van sofdrugs. Ook vindt hij het belangrijk dat de schooluitval wordt teruggedrongen, want "zonder diploma is de kans op criminaliteit vijf maal hoger".

SGP-leider Van der Staaij wil de schooluitval juist verminderen door strenger op te treden tegen drugs. "Er zijn te veel 15-jarigen die blowen en niet studeren".

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt de discussie over veiligheid te beperkt. "Een onveilig gevoel betekent ook dat groen verdwijnt, iemand zijn baan kwijtraakt, de huur of hypotheek niet kan betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl