NOS NieuwsAangepast

"Dode bij bestorming Krim-basis"

Zwaar bewapende eenheden hebben een Oekraïense legerbasis op de Krim bestormd. Meerdere bronnen zeggen dat daarbij een Oekraïense militair is omgekomen en een officier gewond is geraakt. De basis is in Simferopol, de hoofdstad van de Krim.

De Oekraïense premier Jatsenjoek spreekt van een oorlogsmisdaad. Hij zegt dat het conflict van een politieke in een militaire fase is overgegaan.

Ook zouden een Oekraïense militair en een pro-Russische militant in Simferopol zijn doodgeschoten, naar verluidt door een scherpschutter. Twee andere militairen raakten gewond, zeggen politieagenten op de Krim.

Situatie onduidelijk

Journalisten bij de Oekraïense legerbasis worden tegengehouden door Russisch sprekende troepen die de basis hebben omsingeld. De journalisten hebben wel schoten gehoord en een ambulance gezien.

Persbureau Interfax citeert uit een interview van een tv-station met een militair op de basis. "Wij hebben ons verschanst op de eerste verdieping", zei de militair. "Ze willen dat we de wapens neerleggen, maar we zijn niet van plan ons over te geven. We worden bestormd. We zijn hier met twintig militairen en tien tot vijftien andere personen, ook vrouwen."

Nu de annexatie van de Krim door Rusland een feit lijkt, is het de vraag wat er met de Oekraïense militairen moet gebeuren die nog op de Krim zijn. Hun bases zijn omsingeld door Russen. Of het Russische militairen zijn, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl