NOS NieuwsAangepast

"Kiezers nog iets wijzer maken"

"Ik ga er heel erg op letten dat ze niet de hele tijd staan te jij-bakken, dus zeggen wat de ander niet goed doet". Dat zegt Dominique van der Heyde, die vanavond samen met Rik van de Westelaken het laatste debat voor de gemeenteraadsverkiezingen presenteert.

Wie komen vanavond aan het woord?

"Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer komen, behalve 50Plus en Bontes, zij hebben geen lijst in de gemeenten. Ik praat over verschillende thema's met zes fractievoorzitters. Die groep wisselt steeds van samenstelling, maar coalitiepartijen VVD en PvdA zitten er wel drie keer bij."

"Tussen de landelijke gesprekken schakelen we over naar steden waar lokale politici met elkaar in gesprek gaan. Dat doen we op drie locaties: Groningen, Arnhem en Rotterdam."

Wat zijn de belangrijkste thema's?

"We volgen drie landelijke thema's: economie, werkgelegenheid, zorg en veiligheid. De eerste twee thema's bespreken we ook in Groningen. Daar spelen vragen als: hoe creëren we meer banen, hoe houden we de studenten hier in plaats van dat ze verhuizen naar de Randstad?"

"In Arnhem behandelen we vooral zorg en hoe die moet worden georganiseerd met de beschikbare budgetten. Hierover leven vragen als: is onze zorg nog wel gewaarborgd straks, hoe moet dat met ouders en anderen die nu langer thuis moeten wonen?"

"In Rotterdam zijn het vertrouwen in de politiek en de veiligheid in de stad de belangrijkste onderwerpen. Na het debat in de stad praten de landelijke fractievoorzitters door over het gevoel van onveiligheid dat mensen nog steeds hebben en hoe je dat verbetert."

Wat is jullie rol daarbij?

"Ik vind het belangrijkste om kiezers die morgen naar de stembus gaan nog iets wijzer te maken, waar de partijen voor staan en wat ze te bieden hebben. Rik is daarbij de centrale presentator. Hij kaatst de bal heen en weer tussen het landelijke debat en de lokale debatten. Ook gaat hij in op het laatste nieuws rond de verkiezingen."

"Ik ben de debatleider met de landelijke fractievoorzitters. Op locatie staan Sebastiaan Meijer (Groningen), Dionne Stax (Arnhem) en Xander van der Wulp (Rotterdam)."

Waar ga jij op letten als debatleider?

"Ik ga er heel erg op letten dat ze niet de hele tijd staan te jij-bakken, dus zeggen wat de ander niet goed doet. Ze moeten vooral duidelijk maken wat ze zelf en hun partij te bieden hebben."

Het zijn geen landelijke verkiezingen, wat hangt er voor de partijen nog vanaf?

"Het is vrij duidelijk dat de lokale partijen als winnaar uit de bus komen, net als vorige keer. Maar de landelijke partijen hebben wel hun wortels in de lokale politiek. Voor hen is het belangrijk dat niet de grond onder de voeten wegvalt. Als de PvdA of de VVD het slecht doen, dan straalt dan natuurlijk ook af op de partijleider."

Jij hebt al veel debatten gedaan, vind je dit nog spannend?

"Het is altijd heel spannend, ik doe het nu ook in m'n eentje. De vorige debatten deden Ferry Mingelen en ik samen. Je doet dit toch eens in de zoveel jaar en het is een uitzending waar veel mensen naar kijken. Ik hoop dan gewoon dat wij nog iets kunnen toevoegen."

Het NOS Nederland Kiest-debat begint direct na het 20 uur Journaal op Nederland 1. Het is ook te volgen op NPO Politiek en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl