NOS NieuwsAangepast

G7 in marge NSS-top Den Haag

De G7-landen komen volgende week voor spoedberaad bijeen in Den Haag. Dat gebeurt in de marge van de NSS-top over nucleaire veiligheid. Ook de EU is uitgenodigd, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

President Obama, die het initiatief neemt, wil met andere landen afspraken maken over steun voor Oekraïne en strafmaatregelen tegen Rusland.

G7

De G7 is het overlegorgaan van zeven belangrijke industrielanden: de VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italië.

Sinds 1998 schoof Rusland ook geregeld aan. G7-bijeenkomsten met Rusland heten sindsdien bijeenkomsten van de G8. Daarnaast bleven de G7-landen ook zonder Rusland bijeenkomen, bijvoorbeeld tijdens de eurocrisis.

Sotsji

De G7-landen maakten eerder al bekend dat ze uit protest tegen het Russische optreden op de Krim, in juni niet naar de G8-bijeenkomst in Sotsji zouden gaan. Om dezelfde reden is Rusland nu niet welkom bij het G7-overleg in Den Haag. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov is wel bij de NSS-top.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet geen belemmeringen voor een G7-top in Den Haag. Het programma van de NSS-top biedt voldoende ruimte, zo wordt gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl