NOS NieuwsAangepast

Poetin: de Krim hoort bij Rusland

President Poetin heeft in een toespraak tot het parlement benadrukt dat de Krim bij Rusland hoort. De onafhankelijkheidsverklaring van de Krim is volgens hem vergelijkbaar met de situatie in 1991, toen Oekraïne zich losmaakte van de Sovjetunie.

Poetin benadrukte in het Kremlin de historische band tussen Rusland en het schiereiland. "De Krim is onlosmakelijk verbonden met Rusland", zei hij. "Het is Russisch grondgebied."

De Krim werd in 1954 door de toenmalige Sovjetleider Chroesjtsjov aan Oekraïne afgestaan. Dat was volgens Poetin een historische fout.

"Staatsgreep"

De Russische president zei dat de band met de "broederlijke" inwoners van Oekraïne altijd van cruciaal belang zal zijn. Het Oekraïense parlement heeft volgens Poetin afgedaan. Dat is volgens hem door een staatsgreep aan de macht gekomen.

Poetin noemde de nieuwe machthebbers in Oekraïne nationalisten, neonazi's, Russofoben en antisemieten. Zij hebben volgens hem de weg vrijgemaakt voor extremisten die voor niets wijken.

Sancties

De president had ook kritiek op het Westen. Hij verweet westerse landen hypocriet te zijn en verwees naar Kosovo, dat wel onafhankelijk mocht worden.

Ook sprak hij over de westerse bemoeienis in Libië en het voormalig Joegoslavië. "Het buitenlandbeleid van de VS is niet gebaseerd op het internationale recht, maar op het recht van de sterkste."

De sancties die de VS en EU oplegden noemde Poetin een daad van agressie. Hij is niet van plan om de confrontatie op te zoeken, maar de Russische belangen worden verdedigd, wanneer dat nodig is.

"Duidelijk signaal"

Volgens Poetin hebben de inwoners van de Krim een duidelijk signaal afgegeven. Het was volgens de president een democratische beslissing om aansluiting bij Rusland te zoeken.

"Je kunt dit geen militaire interventie noemen, er is geen schot gelost, er is geen dode gevallen. Dit is alleen maar de vrije wil van de mensen op de Krim. Dit is wat zij willen en wij konden niet anders dan dat toe te staan", zei hij in zijn toespraak.

Hij herhaalde dat het referendum op de Krim volgens het internationale recht is verlopen. Poetin vergeleek de situatie met de eenwording van West- en Oost-Duitsland en zei dat Duitsland hem zou moeten steunen.

Drie talen

Wanneer de Krim bij Rusland is aangesloten, zullen alle nationaliteiten en bevolkingsgroepen worden gerespecteerd, zei Poetin.

De president maakte bekend dat er drie officiële talen komen in de Krim, die gelijk zijn aan elkaar: Russisch, Oekraïens en Krim-Tataars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl