NOS NieuwsAangepast

"Inlijven Krim is winst voor Poetin"

Na het uiteenvallen van de Sovjetunie woonden tientallen miljoenen Russen ineens niet meer in Rusland. "Dat Poetin er nu weer zo'n 2 miljoen kan inlijven is winst", zegt oud-correspondent Kysia Hekster.

Om 12.00 uur vanmiddag houdt de Russische president Poetin in het Kremlin een toespraak over de situatie op de Krim. Gisteren erkende Poetin al de onafhankelijke status van de Krim en vanochtend heeft hij een ontwerpwet getekend om de Krim bij Rusland in te lijven. Wat gaat hij in zijn toespraak zeggen? Oud-correspondent Kysia Hekster blikt vooruit.

Wat wordt het voor toespraak?

"Het wordt een toespraak in de mooiste zaal van het Kremlin. De zaal met het meeste goud, glitter en glamour. In de zaal zullen het verzameld parlement, de regionale gouverneurs en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld zitten."

Wat gaat Poetin zeggen in zijn toespraak?

"Poetin zal waarschijnlijk bekendmaken dat hij alles in het werk heeft gezet om de Krim te annexeren. Hij zal dan vooral uitstralen dat dat niet is omdat híj dat nou zo graag wil, maar omdat de bewoners van de Krim daar afgelopen zondag in het referendum zelf om gevraagd hebben."

Waarom wil Poetin de Krim annexeren?

"Sinds hij in 2000 werd gekozen als president heeft Poetin zich tot opdracht gesteld om Rusland weer een wereldmacht te maken en om een hoofdrol te spelen op het wereldtoneel. Hij wil weer een stabiel Rusland, een groot Rusland. In zijn ideaalbeeld horen daar ook de gebiedsdelen bij die Rusland in de jaren 90 bij het uiteenvallen van de Sovjetunie kwijtraakte."

"In 2005 heeft hij in een beroemde toespraak gezegd dat het uiteenvallen van de Sovjetunie het grootste geo-politieke drama van de eeuw was. Van de ene op de andere dag woonden tientallen miljoenen Russen niet meer in Rusland. Dat hij er nu weer zo'n 2 miljoen kan inlijven is voor hem winst."

Waarom hebben we Poetin de afgelopen tijd weinig gehoord en gezien?

"Poetin is sowieso niet zo scheutig met het houden van veel toespraken. Het maakt natuurlijk geen krachtige indruk als je op ieder wissewasje gaat reageren. Dus hij wil dat met pracht en praal doen, zoals vanmiddag."

Wat is Poetins boodschap?

"Dit is natuurlijk een boodschap aan de rest van de wereld. Die boodschap luidt: met Rusland valt niet te spotten. Maar ook voor zijn positie in het binnenland is dit belangrijk. De afgelopen weken zijn steeds meer websites van de oppositie gesloten. Poetins mediastrategie kun je als volgt samenvatten: alles gaat altijd goed in Rusland en zeker als Vladimir Poetin aan de macht is. Iedereen die die boodschap geweld aan wil doen, die heeft het lastig op dit moment in Rusland."

De toespraak van Poetin is vanaf 12.00 uur te zien op NPO Nieuws en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl