NOS NieuwsAangepast

Welles-nietes van Poetin en Westen

De Russische president Poetin spreekt straks om 12:00 uur het Russische parlement toe. Verwacht wordt dat hij ingaat op annexatie van de Krim. Gisteren erkende Poetin het schiereiland per decreet als onafhankelijke staat. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Europa en Japan vinden dat Poetin veel te ver gaat. Op welke punten staan Rusland en het Westen tegenover elkaar?

Strategisch:

Rusland:

Rusland lijft de Krim graag in vanwege de strategische ligging. De Russische Zwarte Zeevloot is al meer dan 200 jaar gestationeerd op de Krim. Daarnaast is het de snelste toegang tot de Middellandse Zee en is de haven van Sebastopol in de winter ijsvrij. Bovendien bestaat de kans dat als de Krim Russisch is, de rest van het nu al onrustige oosten van Oekraïne zich ook wil losweken van Kiev.

Internationale gemeenschap:

Het Westen ziet de Russische troepenbeweging op de Krim als aanval op de soevereiniteit van Oekraïne. Oekraïne is geen lid van de NAVO, maar wel een partner. Tussen de Krim en NAVO-staat Turkije ligt de Zwarte Zee. De andere NAVO-leden zien de ontwikkelingen op de Krim dan ook als een bedreiging van de eigen grenzen.

Economisch:

Rusland:

De Krim is economisch interessant voor Rusland. De toeristenindustrie op het schiereiland brengt veel geld in het laatje. De stranden zijn in de zomer stampvol. Ook veel Russen gaan ernaartoe. Daarnaast is in de toeristengebieden op de Krim ook een bloeiende gokindustrie ontstaan.

Internationale gemeenschap:

Het Westen opereert voorzichtig in de contacten met het Kremlin over de crisis. Europa importeert veel olie en gas vanuit Rusland en zou als sanctie het Russische energiebedrijf Gazprom minder Europese contracten kunnen toekennen. Zo'n maatregel snijdt wel aan twee kanten. Bovendien zou Gazprom zelf de kraan kunnen dichtdraaien, wat weer gevolgen kan hebben voor de gasprijs.

Bevolking en referendum:

Rusland:

Het Kremlin zegt de eigen bevolking te beschermen. Er wonen veel etnische Russen op de Krim. Zij maken 60 procent van de bevolking uit en vormen dus de meerderheid. Ook zegt Rusland dat het de wens van de bevolking op de Krim volgt. In een referendum stemde bijna 97 procent van de kiezers voor onafhankelijkheid van Oekraïne en aansluiting bij Rusland.

Internationale gemeenschap:

Volgens het Westen is het referendum illegaal, omdat het tegen de grondwet van Oekraïne ingaat. Ook wordt getwijfeld aan de uitslag. Daarnaast maakt de internationale gemeenschap zich zorgen over de Oekraïners en de oorspronkelijke bevolkingsgroep van de Krim, de Tataren. De Tataren werden in 1944 door Stalin verdreven en zijn sinds de jaren negentig geleidelijk teruggekomen.

De toespraak van Poetin is vanaf 12.00 uur te zien op NPO Nieuws en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl