NOS NieuwsAangepast

"Sancties doen Rusland geen pijn"

"Dit zijn geen sancties van het zwaarste soort", zegt correspondent David Jan Godfroid. De VS en EU hebben vandaag een aantal Russen en Oekraïners reisverboden opgelegd en hun tegoeden in het buitenland bevroren.

Hoe belangrijk zijn deze mensen voor Poetin?

"Op de Amerikaanse lijst staan een aantal behoorlijk belangrijke namen. Dan gaat het over twee belangrijke, directe adviseurs van president Poetin en vicepremier Rogozin. Maar zeg ik er meteen bij dat het niet gaat om sancties van het zwaarste soort. Van deze mensen worden de banktegoeden bevroren in de EU of de VS, maar deze mensen mogen volgens de Russische wet helemaal geen buitenlandse bankrekeningen hebben. Dus daar zullen ze niet al te zwaar door getroffen worden."

"Die reisbeperking is natuurlijk heel vervelend, dat vinden ze ook ergerniswekkend. Maar het kan natuurlijk veel zwaarder. Handels- en wapenembargo's, daar zijn ze in Rusland veel benauwder voor dan deze sancties."

Dus dan gaat er voorlopig ook niet veel veranderen?

"Dat is de vraag. Je hoort ook de twijfel bij minister Timmermans. Wat gaat er gebeuren als deze sancties niets uithalen en Rusland verder gaat met het beleid op de Krim? Ik denk dat dit soort sancties niet zullen helpen. Mogelijkerwijs speelt dit spel van sancties over en weer, want Rusland zal ongetwijfeld met antwoord komen."

Morgen komt de Doema bij elkaar, dan gaat Poetin ook speechen. Wat verwacht jij daar van?

"Nou hij zal ongetwijfeld iets gaan zeggen over het referendum. Hij zal de uitkomst verwelkomen. Hij zal gaan zeggen dat de Krim welkom is bij Rusland. Wat hij inhoudelijk verder gaat zeggen over de gang van zaken rond de Krim, of de onrust in het oosten van Oekraïne, of de sancties die nu zijn opgelegd, dat is echt koffiedik kijken. Het Kremlin laat daar niets over los, dat weten we echt morgen pas."

Wat zou er dan wel moeten gebeuren, zodat de Russen het gaat voelen?

"Misschien als Poetin zelf wordt getroffen door sancties of de premier van het land, Medvedev of een hele serie ministers. Dan zou het mogelijkerwijs iets uit kunnen maken. Waar ze in Rusland wel bang voor zijn, zijn sancties voor zakenlieden, voor de oligarchen, mensen die op de internationale markt zaken doen. Bijvoorbeeld Gazprom of het staatsoliebedrijf. Als die geen zaken meer kunnen doen met Europa of de Verenigde Staten gaat het economisch heel veel betekenen."

"Aan de andere kant heeft Rusland wel de hand aan de gaskraan. Als ze willen kunnen ze de gastoevoer naar Europa verminderen, misschien wel helemaal afsluiten. Europa is voor 30 procent afhankelijk van Russisch gas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl